Preskoči na glavni sadržaj

Prvim radioničkim danom i svečanom proslavom započeo zimski ciklus Filmske naSTAVe

U ponedjeljak, 20. veljače u kinu Tuškanac započeo je zimski ciklus Filmske naSTAVe te se ujedno i svečanim događanjem obilježila deseta obljetnica postojanja ovog jedinstvenog filmskoobrazovnog programa.

Više od 240 učenika srednjih škola s prostora Zagreba, Samobora, Karlovca, Duge Rese i drugih okolnih mjesta ovoga će tjedna stjecati filmska znanja i razvijati kritičke vještine uz kurikul od pet relevantnih filmskih naslova različitih žanrova i nacionalnih kinematografija. Za one koji ne mogu sudjelovati uživo, Filmska naSTAVa održava se i online, 22. i 23. veljače. 

U analizi i interpretaciji odabranih filmskih naslova srednjoškolce će voditi dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. art. Jelena Modrić, a ovaj je zimski ciklus poseban jer je upravo njime počela i proslava 10. rođendana ovog filmskoedukativnog programa. 

Uz redovan program za učenike srednjih škola, dan je započeo i radionicom animacije za najmlađe pod vodstvom Sare Bernat, uz asistenciju Domagoja Bunčića.

Deset godina Filmske naSTAVe obilježeno je prigodnim svečanim programom koji se održao u kinu Tuškanac u 19 sati. Uz okupljene brojne dosadašnje polaznike, suradnike, filmske profesionalce te uvažene goste, proslavu su uveličali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl, načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama pri Ministarstvu kulture i medija Vjera Matković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, viša savjetnica za filmsku pismenost pri Hrvatskom audiovizualnom centru Ingrid Padjen Đurić i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Nikola Stojadinović te dekan Akademije dramske umjetnosti prof. Davor Švaić.

Tijekom programa uvaženi gosti obratili su se prisutnima i istaknuli važnost filmskoeduaktivnih programa te čestitali organizatorima na uspjehu i konzistentnom radu. Prigodan program dao je uvid u razvoj programa FIlmske naSTAVE, kao i dojmove dosadašnjih polaznika i filmskih profesionalaca koji su tijekom ovih 10 godina gostovali u programu.

Uslijedio je koncert Zagrebačkog orkestra ZET-a, pod ravnanjem dirigenta Hrvoja Pintarića, koji je za ovu priliku pripremio prigodan repertoar filmske glazbe. Publika je imala prilike uživati u glazbenim temama serijala i filmova Kuda idu divlje svinje, Duh u močvari i Velo misto, Malo misto, uz vokalnu izvedbu Ivana Colarića. Uz oduševljenje publike orkestar je izveo i bis Samo jednom se ljubi.

Zimski ciklus Filmske naSTAVe traje sve do petka 24. veljače u kinu Tuškanac. 

Naslovne fotografije: proslava rođendana Filmske naSTAVe
(autor svih fotografija: Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.