Preskoči na glavni sadržaj

Prva monografija o Tomislavu Gotovcu na engleskom jeziku

Jedan od najbližih prijatelja Tomislava Gotovca, filmski redatelj i autor Slobodan Šijan, monografijom 'Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment' odao je počast Gotovcu i njegovom jedinstvenom razumijevanju filmske umjetnosti. Šijanova knjiga je prva cjelovita monografija o Gotovcu na engleskom jeziku.

Tomislav Gotovac jedan je od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih umjetnika druge polovice dvadesetog stoljeća, koji je obilježio filmsku, likovnu i izvođačku praksu, te je ostavio neizbrisiv trag na generacije umjetnika. Posljednjih petnaestak godina njegovi su radovi sve prisutniji na internacionalnoj umjetničkoj sceni na brojnim izložbama i u muzejima, a sve veći je interes za istraživanje njegovog pionirskog opusa.
  
Na gotovo 400 stranica 48 poglavlja funkcionira kao 48 'kadrova' analiza, citata, krokija i komentara, ali i kao pokušaj razumijevanja nekih od procesa koji su utjecali na nastanak Gotovčevih filmova i na formiranje njegovih umjetničkih postupaka. Izdašno koristeći i miješajući osobna sjećanja, naraciju, svjedočanstva i arhivski materijal Šijan donosi knjigu o umjetniku od umjetnika na specifično umjetnički način.

Zbog mnoštva vizualnih materijala i grafičkog oblikovanja, knjiga, koja je rađena montažno-kolažnom logikom, čita se poput filma. Takav pristup rekonstrukcija je interakcije Gotovca sa stvarnošću, filmom i umjetnošću pa osim kao monografija o autoru, knjiga funkcionira i kao osobna kontekstualizacija burnog umjetničkog razdoblja, i kao kulturološka i sociološka studija o području nekadašnje Jugoslavije od 1960-ih naovamo.

Tomislav Gotovac, za kojega su stvarnost i film bili sinonimi, ovim izdanjem dobiva prvu cjelovitu i dosljednu monografiju na engleskom jeziku. Knjiga se može kupiti u knjižarama u Hrvatskoj ili online na superknjižara.hr, a uskoro će biti dostupna i u europskim Amazon online trgovinama. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.