Preskoči na glavni sadržaj

Provedite vikend uz Dane smijeha i čehoslovačke komedije u Kino mreži

U srijedu, 2. svibnja, u 22 nezavisna kina diljem Hrvatske započeli su prvi Dani smijeha - filmska manifestacija u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra. Uz čehoslovačke novovalne komedije kultnih autora Miloša Formana, Jiříja Menzela i Juraja Herza možete se smijati sve do 6. svibnja, a na rasporedu su tri kultna naslova spomenutih redatelja. 

Dane smijeha u zagrebačkom kinu Europa otvorili su ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić, predsjednik Kino mreže Hrvoje Laurenta i glavni ravnatelj češkog Državnog filmskog arhiva Michal Bregant. Početak programa u sisačkom Domu kulture Kristalna kocka vedrine obilježen je nastupom pjevačke skupine Češke besede Sisak koja je izvela moravske pjesme nakon čega je prikazan film Ljubav jedne plavuše nedavno preminulog Miloša Formana.

Riječ je o romantičnoj komediji iz 1965. godine, prepoznatljivog stila i šarma. Forman je jedan od rijetkih velikana istočnoeuropske kinematografije koji je ostvario zavidnu međunarodnu karijeru, a njegovi filmovi Let iznad kukavičjeg gnijezda, Amadeus i Narod protiv Larrya Flinta su nagradama ovjenčani američki (!) filmovi. Ljubavi jedne plavuše bio je, nakon Crnog Petra, film koji ga je učinio poznatim van granica socijalističke Čehoslovačke. Plavuša iz filma jest Andula, mlada tvornička radnica iz češke provincije u kojoj kronično nedostaje muške populacije. Kada u gradiću biva organizirana plesna zabava na koju su pozvane djevojke iz tvornice i vojni rezervisti, Andula upoznaje zgodnog praškog glazbenika Mildu. Uvjerena da je pronašla ljubav svog života, ona odlazi u Prag posjetiti Mildu u njegovom domu. Međutim, očekuje je neugodno iskustvo upoznavanja njegovih roditelja. Film je sniman u maloj češkoj sredini sa mnoštvom naturščika, a bio je nominiran za nagradu Oscar za najbolji strani film.

Briljantni klasik Jiříja Menzela Strogo kontrolirani vlakovi jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih filmova čehoslovačke kinematografije. Film je nastao po noveli Bohumila Hrabala. Radnjom smješten u vrijeme Drugog svjetskog rata u okupiranoj češkoj provinciji, film govori o mladom otpremniku vlakova Milošu, nesigurnom i stidljivom mladiću, i njegovoj potrazi za ljubavnim i seksualnim životom. I dok se svi djelatnici na kolodvoru bave svojim svakodnevnim problemima, oko njih bijesni rat koji Nijemci polako gube, vlakovi lete u zrak, a u rat bi se nekako trebalo uključiti… Film je 1967. i 1968. osvojio brojna priznanja i nagrade u Čehoslovačkoj i u svijetu, no Oscar za najbolji strani film mu je svakako najveće priznanje. U anketi koju je organizirao UNESCO 1982. godine, Strogo kontrolirani vlakovi su uvršteni u popis sto najvećih djela svjetske kinematografije, a godine 2005., ponovno kao jedini češki film, našao se na ljestvici sto najboljih filmova svih vremena američkog časopisa Time.

Treći film na Danima smijeha je neobična horor-komedija Kremator Juraja Herza iz 1969. godine. Herzovo remek-djelo je jedan od najuspjelijih predstavnika istočnoeuropskog filma strave prožetog humornim elementima. Film je poseban po svojoj gotičkoj, jezovitoj, atmosferi. Budući je shvaćen kao satira na račun Čeha koji su za vrijeme rata surađivali s nacistima, film je odmah nakon premijere zabranjen i bunkeriran sve do pada komunističkog režima 1989. godine, kada stječe kultni status. Glavni lik filma je Karl Koprfingl, ekscentrični vlasnik praškog krematorija opsjednut Tibetanskom knjigom mrtvih i spaljivanjem tijela. Uvjeren da kremiranje pokojnika oslobađa duše preminulih patnje, on u svom poslu pronalazi razlog i smisao vlastitog postojanja. Dolaskom nacista na vlast on prihvaća suradnju s njima i polako 'širi svoju profesionalnu djelatnost'. Zanimljivost vezana uz film je kako se u maloj sporednoj ulozi pojavljuje Jiří Menzel.

Gradovi i kina u kojima se 'umire od smijeha' su: Art-kino Croatia (Rijeka), Kino Marof (Novi Marof), Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kinoteka Zlatna vrata (Split), Kino Valli (Pula), Kino Nova Gradiška, Kino Slatina, Kino Tuškanac (Zagreb),  Kino Ivanec, Kinoklub “Šibenik”, Kino Karaman (Split), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino 30 Svibnja (Daruvar), Kino Europa (Zagreb), Centar za kulturu Čakovec, Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Kino Moslavina (Kutina), Kino Pobjeda (Metković), Kino Gaj (Varaždin), Kino Urania (Osijek), POP UP Kino Samobor i Kinematografi Dubrovnik.

Raspored vikend projekcija potražite na službenoj web ili Facebook stranici svakog pojedinog kina koje sudjeluje u programu. 

Vidimo se u kinu jer u kinu je bolje! // Uvidíme se v kině, je to lepší!

Naslovne fotografije: otvorenje u kinu Europa i Domu kulture Kristalna kocka vedrine

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.