Preskoči na glavni sadržaj

Dani smijeha: čehoslovačke komedije u Kino mreži

Prvi Dani smijeha, filmska manifestacija u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra, održat će se od 2. do 6. svibnja 2018. u 22 nezavisna kina diljem Hrvatske. 

Iako se Dani smijeha diljem svijeta obilježavaju na razne načine još od 1998. godine, Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača svoje Dane smijeha odlučila je započeti kultnim filmovima svima dobro poznate kinematografije - na programu će biti čehoslovačke novovalne komedije kultnih autora Miloša Formana, Jiříja Menzela i Juraja Herza. Šezdesete godine 20. stoljeća definitivno su bile zlatne godine čehoslovačke kinematografije u kojima su daroviti autori iskoristili liberalnije kulturno ozračje koje je vladalo prije Praškog proljeća kako bi se svojim djelima obračunavali s prošlošću i kritizirali suvremeni život socijalističke im države. Filmovi nastali 60-ih ostali su i postali kultni i u našoj državi.

Posjetitelji kina članova Kino mreže će se moći smijati uz tri kultna naslova: Formanov film Ljubavi jedne plavuše, Menzelove Strogo kontrolirane vlakove, te pomaknutog Herzovog Krematora.

Ljubavi jedne plavuše nedavno preminulog Miloša Formana je romantična komedija iz 1965. Forman je jedan od rijetkih velikana istočnoeuropske kinematografije koji je ostvario zavidnu međunarodnu karijeru, a njegovi filmovi Let iznad kukavičjeg gnijezda, Amadeus i Narod protiv Larrya Flinta su nagradama ovjenčani američki (!) filmovi. Ljubavi jedne plavuše bio je, nakon Crnog Petra, film koji ga je učinio poznatim van granica socijalističke Čehoslovačke. Plavuša iz filma jest Andula, mlada tvornička radnica iz češke provincije u kojoj kronično nedostaje muške populacije. Kada u gradiću biva organizirana plesna zabava na koju su pozvane djevojke iz tvornice i vojni rezervisti, Andula upoznaje zgodnog praškog glazbenika Mildu. Uvjerena da je pronašla ljubav svog života, ona odlazi u Prag posjetiti Mildu u njegovom domu. Međutim, očekuje je neugodno iskustvo upoznavanja njegovih roditelja. Ovaj film sniman u maloj češkoj sredini sa mnoštvom naturščika, prepoznatljivog stila i šarma bio je nominiran za nagradu Oscar za najbolji strani film.

Briljantni klasik Jiříja Menzela Strogo kontrolirani vlakovi jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih filmova čehoslovačke kinematografije. Film je nastao po noveli Bohumila Hrabala. Radnjom smješten u vrijeme Drugog svjetskog rata u okupiranoj češkoj provinciji, film govori o mladom otpremniku vlakova Milošu, nesigurnom i stidljivom mladiću, i njegovoj potrazi za ljubavnim i seksualnim životom. I dok se svi djelatnici na kolodvoru bave svojim svakodnevnim problemima, oko njih bijesni rat koji Nijemci polako gube, vlakovi lete u zrak, a u rat bi se nekako trebalo uključiti… Film je 1967. i 1968. osvojio brojna priznanja i nagrade u Čehoslovačkoj i u svijetu, no Oscar za najbolji strani film mu je svakako najveće priznanje. U anketi koju je organizirao UNESCO 1982. godine, Strogo kontrolirani vlakovi su uvršteni u popis sto najvećih djela svjetske kinematografije, a godine 2005., ponovno kao jedini češki film, našao se na ljestvici sto najboljih filmova svih vremena američkog časopisa Time.

Treći film na Danima smijeha je neobična horor-komedija Kremator Juraja Herza iz 1969. godine. Herzovo remek-djelo je jedan od najuspjelijih predstavnika istočnoeuropskog filma strave prožetog humornim elementima. Film je poseban po svojoj gotičkoj, jezovitoj, atmosferi. Budući je shvaćen kao satira na račun Čeha koji su za vrijeme rata surađivali s nacistima, film je odmah nakon premijere zabranjen i bunkeriran sve do pada komunističkog režima 1989. godine, kada stječe kultni status. Glavni lik filma je Karl Koprfingl, ekscentrični vlasnik praškog krematorija opsjednut Tibetanskom knjigom mrtvih i spaljivanjem tijela. Uvjeren da kremiranje pokojnika oslobađa duše preminulih patnje, on u svom poslu pronalazi razlog i smisao vlastitog postojanja. Dolaskom nacista na vlast on prihvaća suradnju s njima i polako 'širi svoju profesionalnu djelatnost'. Zanimljivost vezana uz film je kako se u maloj sporednoj ulozi pojavljuje Jiří Menzel.

Gradovi i kina u kojima se 'umire od smijeha' su: Art-kino Croatia (Rijeka), Kino Marof (Novi Marof), Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kinoteka Zlatna vrata (Split), Kino Valli (Pula), Kino Nova Gradiška, Kino Slatina, Kino Tuškanac (Zagreb),  Kino Ivanec, Kinoklub “Šibenik”, Kino Karaman (Split), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino 30 Svibnja (Daruvar), Kino Europa (Zagreb), Centar za kulturu Čakovec, Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Kino Moslavina (Kutina), Kino Pobjeda (Metković), Kino Gaj (Varaždin), Kino Urania (Osijek), POP UP Kino Samobor i Kinematografi Dubrovnik.

Raspored projekcija potražite na službenoj web ili Facebook stranici svakog pojedinog kina koje sudjeluje u programu. 

Vidimo se u kinu jer u kinu je bolje! // Uvidíme se v kině, je to lepší!

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.