Preskoči na glavni sadržaj

Propeler Motovuna osvojio irsko-kubanski film Viva

Svečanom dodjelom nagrada završio je 19. MFF. Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je irsko-kubanski film Viva, posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu (M)učenik dok je nagradu FIPRESCI žirija odnio film Dobra žena

Jednoglasnom odlukom glavnog žirija u sastavu Alma Prica, Salvatore Mereu, Fridrik Thor Fridriksson i Klemen Dvornik glavna festivalska nagrada Propeler Motovuna dodijeljena je irsko-kubanskom filmu Viva redatelja Paddya Breathnacha koji se nakon što je već bio u Motovunu, iz Dublina ponovno vratio kako bi preuzeo nagradu. 'Nagrada ide filmu koji istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju, a prepun je iskrenih emocija, zalaganja, i želje za istinom. Film nudi sublimirani oblik žudnje za ljepotom. Zagovara ljudsku autentičnost i borbu u ime unutarnjeg imperativa slobode. Film ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima. Pun života, prekrasno snimljen, te režiran fokusirano i s ravnotežom', ističe se u obrazloženju žirija. 

Glavni žiri dodijelio je i posebno priznanje ruskom filmu (M)učenik redatelja Kirilla Serebrennikova. 'Posebno priznanje ide filmu koji prikazuje snažnu parabolu suvremenog svijeta. Film ispituje ulogu fanatičnih i ekstremističkih stavova i njihovu zavodljivu moć. Estetski izvrsno snimljen i uz intenzivnu glumačku izvedbu, ovaj film postavlja vrlo važna pitanja našeg doba, i u svijetu koji je “izgubio kompas”, pokušava vratiti počasno mjesto kategoriji razuma', navodi se u obrazloženju. 

Najboljim kratkim filmom u selekciji Motovunski kratki po izboru prošlogodišnje pobjednice Chintis Lundgren proglašen je francuski film Bezolovno redatelja Emmanuela Tenenbauma. Film je osvojio i nagradu od 1.000 eura.

Međunarodni žiri kritičara u sastavu: Peter Cerovšek, Vladimir Šeput i Jesús González Notario dodijelio je nagradu FIPRESCI filmu Dobra žena Mirjane  Karanović zbog iznimne glume i režije i zato jer se na hrabar način bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene. Nagradu je preuzela glumica iz filma Ksenija Marinković.

Naslovne fotografije: Paddy Breathnach; Ksenija Marinković; Alma Prica; publika (*autori fotografija su Nina Đurđević i Matej Grgić) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.