Preskoči na glavni sadržaj

Promocija monografije i projekcija filmova Tomislava Gotovca u SAD-u

Institut Tomislav Gotovac, Multimedijalni institut i Hrvatski filmski savez organiziraju američku promociju knjige Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment praćenu projekcijama filmova Tomislava Gotovca.

U suradnji s Harriman Institute na sveučilištu Columbia i Perforations New York/Domino, krajem listopada njujorškoj će publici biti predstavljena monografija Slobodana Šijana o ikoničkom filmskom, vizualnom i performerskom umjetniku, kao i izbor najznačajnijih filmova iz Gotovčeva opusa.

U srijedu, 24. listopada u 17 h u prostoru Harriman Institute (Columbia University), na promociji knjige Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment će uz autora, Slobodana Šijana, sudjelovati Pavle Levi (Stanford University), Dijana Jelača (Brooklyn College) i Petar Milat (Multimedijalni institut), a diskusiju će moderirati Aleksandar Bošković (Columbia University).

Dan kasnije, u četvrtak 25. listopada u 19 h u Anthology Film Archives, jednom od najznačajnijih svjetskih centara avangardnog filma, biti će prikazani Prijepodne jednog fauna (1963.), Pravac (Stevens–Duke, 1964.), Plavi jahač (Godard–Art, 1964.), Kružnica (Jutkevich–Count, 1964.) i Glenn Miller I. (Srednjoškolsko igralište I, 1977.).

Nakon projekcija, Pavle Levi će biti domaćin Slobodanu Šijanu u Q&A-u.

Slobodan Šijan stvorio je knjigu o umjetniku od umjetnika, izdašno koristeći i miješajući osobna sjećanja, naraciju, svjedočanstva i arhivski materijal. Izobilje vizualnog materijala, kao i iznimno grafičko oblikovanje čine da se knjiga, rađena montažno-kolažnom logikom, čita kao film. Takav pristup rekonstrukcija je interakcije Toma Gotovca sa stvarnošću, filmom i umjetnošću, umjetnika koji je bio istovremeno i lakmus i palimpsest jednog ubrzano mijenjajućeg vremena. Knjiga, stoga, funkcionira i kao osobna kontekstualizacija burnog umjetničkog razdoblja u Jugoslaviji, uključujući 'crni talas' i Nove tendencije kojih je Gotovac bio aktivnim sudionikom.

Prikazivanje filmova Tomislava Gotovca komplementarno je, i donekle nužno, knjizi koja je i pokušaj razumijevanja nekih od procesa koji su utjecali na nastanak Gotovčevih filmova i na formiranje njegovih umjetničkih postupaka. Kako kaže Hrvoje Turković: 'Osobita metodološka strukturalnost postaje ključna 'tema' filma. Po ovim osobinama Gotovčevi filmovi daju originalni (i vremenski pionirski) doprinos uobličenju osobitog usmjerenja u sklopu eksperimentalnog (avangardnog) filma, kasnije poznatog pod odrednicom strukturalistički film.'

Iznimna i jedinstvena sposobnost Tomislava Gotovca da rekonstruira filmski jezik i u narativnom i eksperimentalnom i u strukturalističkom radu ovim će događanjem po prvi puta biti dosljedno i cjelovito predstavljena američkoj publici.

Naslovna fotografija: Tomislav Gotovac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.