Preskoči na glavni sadržaj

Promocija knjige Tko tu koga gleda i projekcija filma Okus doma autorice Martine Globočnik

U srijedu, 15. lipnja u 19 sati u riječkom Art-kinu će se, u sklopu programa knjižnice Art-kino 'Film izvan okvira', predstaviti Martina Globočnik, autorica knjige "Tko tu koga gleda" i filma Okus doma. Ulaz je slobodan.

Knjiga Tko tu koga gleda je biser esejističke teorije dokumentarnog filma autorice Martine Globočnik, u izdanju Fade in-a. Nakon predstavljanja knjige, u Mini Art-kinu bit će prikazan dokumentarni film iste autorice, Okus doma, koji govori o tražiteljima azila.Knjigu će predstaviti autorica Martina Globočnik, Diana Nenadić te urednica knjige Morana Komljenović.

"Medijski aktivizam za Martinu Globočnik nije samo čin otpora i pokušaj utjecanja na javno mnijenje radi promjene; to je ujedno i prilika za osobnu transformaciju samih autora. U središnjem dijelu knjige progovara praktično iskustvo iz raznih produkcija, kojima se potkrepljuju već poznata pravila iz teorije filma primijenjena u dokumentarnoj praksi. Premda neizostavno obojana subjektivnim stajalištima i iskustvima, poglavlja o osnovama dramaturgije, redateljskoj koncepciji, načinu komponiranja kadrova ili montaži svjesno su usustavljena kao mali vodič kroz produkciju dokumentarnog filma, kako za lakomislene početnike tako i za iskusnije filmaše koji još nisu svladali sve zamke dokumentarizma i izazove stvarnosti. I jedni i drugi dobili su rijedak i koristan domaći priručnički tekst o dokumentaristici, ako ih je uopće i bilo nakon epohe velikih dokumentarista i teoretičara Branka Belana i Rudolfa Sremca", navodi u predgovoru Diana Nenadić.

Ulaz na događanje je slobodan.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.