Preskoči na glavni sadržaj

Proljetna konferencija Kino mreže prvi put u Zadru

Proljetna konferencija Kino mreže, odnosno nezavisnih kinoprikazivača po prvi se put održava u Zadru čime se Mreža vraća na mjesto osnivanja sad već davne 2014. godine. Konferencija traje od 23. do 25. svibnja, a odvija se u Muzeju II palače, u polivalentnoj dvorani.

Konferencija okuplja neovisne kinoprikazivače, odnosno profesionalce audiovizualnog sektora, voditelje kina, redatelje i producente kako bi podržala njihov daljnji razvoj kroz razgovore, edukacijske programe te filmske projekcije.

Sudjelovat će, između ostalih, i Denis Hladiš, predsjednik Kino mreže te Olja Jakišić, voditeljica Projekta kinoprikazivaštva pri HAVC-u koji institucionalno, programski i tehnološki podržava nezavisna kina.

Bogat program konferencije, u organizaciji Kino mreže, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zajednice udruga Centra nezavisne kulture (Kino Zona, Zadar), odvijat će se u Muzeju II palače, u polivalentnoj dvorani, od ponedjeljka, 23. svibnja, do srijede, 25. svibnja.

Otvorenje je u ponedjeljak u 13 sati, a sudjelovat će Denis Hladiš, predsjednik Kino mreže, Andrej Fric, predsjednik Centra nezavisne kulture i voditelj Kino Zone te predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije.

Fokus je na filmskoj pismenosti, a sudionici će podijeliti iskustva i primjere dobre prakse te na taj način pridonijeti korištenju i širenju iste svojim znanjem i savjetima. U skladu s tim, u ponedjeljak u 13.15 sati održat će se razgovor u okviru kojeg će Dana Budisavljević, redateljica filma Dnevnik Diane Budisavljević i Marina Andree Škop, redateljica filma Moj dida je pao s Marsa, uz moderiranje Uroša Živanovića, razgovarati kako povećati gledanost i posjećenost kino programa kroz filmsku pismenost. Zatim, Sanja Zanki Plejić iz Hrvatskog filmskog saveza, Ivana Jakobović Alpeza iz Sedmog kontinenta i Marija Georgiev iz Bacača sjenki predstavit će svoje platforme i svojim itekako vrijednim iskustvima i savjetima predložiti jednostavne načine unaprjeđenja i uvođenja filmske pismenosti u kina.

Također, održat će se radionica analize filma prilikom koje će Ana Đorđić sudionike provesti kroz etape analize na primjeru kratkometražnog filma te predstaviti knjigu Film u školi.

S obzirom na važnost promocije domaćeg filma u našim kinima, prikazat će se dva nova naslova hrvatske distribucije. Projekcija je zatvorena za javnost, ali Zadrani će uskoro imati priliku uživati u domaćim filmskim poslasticama.

Održat će se i redovna i izborna skupština na kojoj će Kino mreža odabrati predsjednika i Upravni odbor. U utorak, 24. svibnja, u 9.30 sati, na rasporedu je predavanje "Uvođenje eura", aktualna tema koja, razumije se, ne zaobilazi ni kinoprikazivače, koje će održati Mato Željko s ciljem boljeg upućivanja u aktivnosti i politike koje je potrebno poduzeti i kojih se zakonskih rokova treba pridržavati, s naglaskom na prilagodbu kinoprikazivačkih djelatnosti.

Kao i uvijek, sudionici će imati priliku, osim tijekom pomno osmišljenog programa, razmjenjivati iskustva, ideje i znanja i tijekom neformalnog dijela konferencije.

Domaćinstvo Konferencije novi je korak u revitalizaciji kinoprikazivaštva i audiovizualnog sektora grada Zadra i Zadarske županije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.