Preskoči na glavni sadržaj

Projekt Sama producenta Benjamina Noaha Maričaka te scenarista i redatelja Filipa Dizdara nagrađen na radionici industrijskog programa FMFS-a

DKE – Ured MEDIA iz Hrvatske i Austrije u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split organizirali su od 13. do 17. lipnja radionicu pod nazivom "Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište", čiju je kulminaciju predstavljao Pitching forum.

Radionica se održavala od 13. do 17. lipnja , dok je završni Pitching forum održan 17. lipnja u Kinoteci Zlatna vrata. 

U fokusu same radionice bilo je usmjeravanje profesionalaca, prvenstveno redatelja i scenarista, te pružanje adekvatnih odgovora na pitanja o najučinkovitijim načinima pripreme i prezentacije vlastitoga projekta stručnoj javnosti – producentima, distributerima te prodajnim predstavnicima, ali istovremeno i široj javnosti. 

Za provedbu radionice bila je zadužena iskusna i renomirana njemačka filmska producentica Roshanak Behesht Nedjad (njezin posljednji film Misija Ulja Funk premijerno je prikazan 2021. u sklopu programa Generation, Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu). Behesht Nedjad je članica Europske i Njemačke filmske akademije te diplomantica i mentorica najpoznatijega europskog edukativnog programa za filmske producente EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs.

Po završetku radionice čiju je kulminaciju predstavljao Pitching forum, povjerenstvo koje su činili producentica Roshanak Behesht Nedjad (In Good Film), Dinko Božanić (UMAS) i voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović odlučilo je dodijeliti financijski iznos od 10.000 kuna pod sponzorstvom tvrtke UJE d.o.o., višegodišnjeg partnera Festivala mediteranskog filma Split, kratkom igranom filmu Sama scenarista i redatelja Filipa Dizdara te producenta Benjamina Noaha Maričaka (Dream Incubator Productions) kao najboljem projektu radionice. 

Povjerenstvo je svoju odluku obrazložilo sljedećim riječima:

"Kate je žena koja se udala iz ljubavi. S godinama su tu ljubav zamijenila tuga i strah. Jednog dana Mirko je ozlijeđen, a Kate napokon pronalazi put do svoje sreće. Kako se Mirkove stare i uvredljive navike ponovno vraćaju, Kate je više nego ikad odlučna da se oslobodi, ovaj put zauvijek. Smještajući priču na mračni dalmatinski otok, s vrlo malo dijaloga, redatelj želi unijeti napetost, ali i atmosferu i imerzivni doživljaj filma. S jedne strane, film „Sama“ inspiriran je istinitom pričom, s druge strane će se svidjeti ljubiteljima noir filma te će doprijeti do šire publike."

Nagradu koja podrazumijeva mentoriranje projekta stručnjakinja Behesht Nedjad namijenila je kratkom igranom filmu Buleta hrvatske scenariste, redateljice i producentice Ivane Marinić Kragić (Marinis Media).

Za sudjelovanje na radionici odabrano je i tri projekta iz Austrije i to redom: Mladi bogataš scenarista, redatelja i producenta Alexandra Lazarova, Abitanti redateljice i scenaristice Kerstin Neuwirth i producentice Sophie Ahrens (Schuldenberg Films) te Poslije nas, čak i potop producentice Lene Zechner te u režiji Laurencea Trottiera.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.