Preskoči na glavni sadržaj

Projekcije u sjećanje na Borivoja Dovnikovića i Dragana Rubešu

U kinu Tuškanac, u nedjelju 6. ožujka u 19 sati, održat će se projekcija filmova u sjećanje na Borivoja Dovnikovića - Borda, jednog od najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma. Gošća projekcije bit će njegova supruga Vesna Dovniković, dugogodišnja glavna tajnica Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA.

Bit će predstavljen njegov bogati opus animiranih filmova, od razdoblja kad je kao crtač i animator značajno utjecao na izgled filmova drugih redatelja (Gool!, 1952) do svojih autorskih animiranih filmova, u koje se ubrajaju svjetski klasici poput Znatiželje (1970), Putnika drugog razreda (1974) i Škole hodanja (1978). Kroz svoj trade-mark duhovite dosjetke Dovniković je pričao ozbiljne priče o malom čovjeku u bezobzirnom i otuđenom svijetu. Virtuozno je eksperimentirao raznim stilskim metodama na neutralnoj bijeloj pozadini, postupku kojeg je inaugirirao u zagrebačkoj školi.

Program je realiziran u organizaciji Hrvatske kinoteke i kina Tuškanac, u suradnji sa Zagreb filmom. Ulaz na projekciju je besplatan.

Više o projekciji potrežite na web stranici i Facebooku kina Tuškanac

Sjećanje na Dragana Rubešu u kinu Kinoteka

Projekcija se održava u četvrtak, 3. ožujka, s početkom u 20 i 30 sati. 

Najavu kina prenosimo u cjelosti: "Nedavno nas je napustio Dragan Rubeša, naš dragi kolega koji nas je naučio da kritika može biti puno više od dijeljenja ocjena i zvjezdica. Rubešini tekstovi bili su poziv u istraživanje izvan granica mainstreama, a zahvaljujući njemu otkrili smo mnoge autore koji su značajno proširili naše razumijevanje filma. Jedan od takvih je i Tsai Ming-liang, tajvanski majstor tijela, prostora i trajanja, čiji ćemo film Živjela ljubav prikazati Draganu u sjećanje.

Mjesto radnje je nenaseljeni stan u Taipeiju početkom 1990-ih. Mei je agentica za nekretnine koja ga koristi za svoje seksualne avanture. Ah-jung njezin je trenutačni ljubavnik, a Hsiao-ang je osamljeni lutalica, koji ukrade ključeve i koristi ga kao utočite od ostatka svijeta.

Živjela ljubav je Zlatnim lavom nagrađeno remek-djelo Tsaija Ming-lianga te jedno od reprezentativnih ostvarenja tajvanskog novog vala. Tsai je majstor priča o urbanom otuđenju, kojima je artikulirao psihološke posljedice do kojih je dovela nagla urbanizacija i ekonomski boom Tajvana. Majstorski koristeći ritam, prostor i koreografiju tijela, te nastavljajući se na estetiku filmova Bustera Keatona, Chantal Akerman i Houa Hisao-hsiena, Tsai se prometnuo u jedno od najutjecajnijih autorskih imena 1990-ih.

Projekcija filma održat će se paralelno u Art kinu – našim riječkim kolegama s kojima je Dragan redovito surađivao. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje karte." 

Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Ceremonija, Putnik drugog razreda i Škola hodanja; Dragan Rubeša

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.