Preskoči na glavni sadržaj

Projekcijama nagrađivanih dokumentaraca u Zagrebu i Splitu počinje drugi KineDok

U Hrvatskoj će se po drugi put održati KineDok, jedinstveni međunarodni projekt koji donosi projekcije autorskih dokumentarnih filmova. Kinedok ove godine publici donosi 15 dokumentaraca iz sedam europskih zemalja, a prve će se projekcije održati u Zagrebu (17. travnja) i Splitu (20. travnja).

U nedjelju 17. travnja, s početkom u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji Greta (Ilica 92) održat će se zagrebačka premijera filma Drifter mađarskog redatelja Gábora Hörchera, koji će nazočiti projekciji. Nagrađen na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) za najbolji debitantski film te posebnim priznanjem na festivalu u Jihlavi, film Drifter prikazuje crticu iz života buntovnog tinejdžera Riscija koji pod svaku cijenu želi sudjelovati na lokalnom reliju, unatoč protivljenju obitelji i škole te činjenici da nema ni auto ni vozačku dozvolu. 

U srijedu 20. travnja, s početkom u 21 sat u Judinom Drvu u Splitu, održat će se projekcija filma Lijepo mi je s tobom, znaš uz gostovanje i razgovor s autoricom filma Evom Kraljević. Eva Kraljević je deset godina kamerom pratila svoj život sa sestrom Mijom. Mia je vesela, otvorena, ima Downov sindrom, ne mari previše za modu i voli ljude. U tom pokušaju nastaje prekrasan portret dviju sestara, ispunjen radošću, strahom i željom da se nadiđe malograđanski ukus koji postavlja granice sestrinske ljubavi. Film je osvojio srca publike i kritike na brojnim filmskim festivalima, a između ostalih nagrađen je na Zagreb Dox-u, Sarajevo Film Festivalu te DokuArtu u Bjelovaru.

Ulaz na obje projekcije je besplatan za sve posjetitelje, a nakon filma uslijedit će razgovor s autorima, uz sudjelovanje publike.  

KineDok će se do kraja 2016. godine održati na više od 20 lokacija diljem zemlje uključujući Zagreb, Karlovac, Čakovec, Zabok, Vukovar, Varaždin, Bjelovar, Pulu, Umag, Rijeku, Zadar, Split, Orebić i mnoge druge. Drugo izdanje predstavlja 13 dugometražnih i dva kratkometražna dokumentarca iz Hrvatske, Češke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Poljske i Norveške. Uz već spomenute naslove, riječ je o filmovima Amerika redatelja Jana Foukala i Moj dom redatelja Jiříja Stejskala iz Češke; Song Brothers redatelja Balásza Lévaija iz Mađarske; Toto i njegove sestre redatelja Alexandera Nanaua te Zlatni robot u režiji Constantina Mocanua i Mihaija Dragolee iz Rumunjske; Majke i kćeri te Novi svijet u režiji Ivane Hucíkove i Tereze Michalove, i Tako blizu, tako daleko redatelja Jana Vojteka iz Slovačke; Domino efekt Piotra Rosolowskog i Elwire Niewiere, 6 stupnjeva u režiji Bartosza Dombrowskog te Moj otac bankar redateljice Ieve Ozoline, iz Poljske; Obitelj je zauvijek u režiji Frodea Fimlanda i Medvjeđi otok u režiji Inge Wegge i Edde Grjotheim iz Norveške. Hrvatsku, uz film Eve Kraljević, predstavlja Razred redateljice Vesne Ćudić, nagrađen na Danima hrvatskog filma i Liburnia Film Festivalu.

Uz Institut dokumentarnog filma (Prag, Češka) kao glavnog koordinatora programa, projekt podržavaju i One World Romania Association (Bukurešt, Rumunjska), Eclipse Film (Budimpešta, Mađarska), Filmtopia (Bratislava, Slovačka), Bergen IFF (Bergen, Norveška), Krakow Film Fundation (Krakov, Poljska) te Restart iz Zagreba. Sve informacije o nadolazećim projekcijama možete pratiti na www.kinedok.net te na njihovoj Facebook stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.