Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 25. Filmske revije mladeži i 13. Four River Film Festivala

U sklopu programa 25. Filmske revije mladeži i 13. Four River Film Festivala prikazan je 71 film, a dodjela nagrada održana je u subotu, 12. rujna u Urbanom parku Hrvatskog doma u Karlovcu uz online prijenos. 

25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održani su od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. 

Grand Prix osvojio je film Tišina Australca Radheya Jegatheva uz obrazloženje žirija "da je ovo jedan od onih rijetkih filmova kojeg ćete poželjeti gledati iznova i iznova te da oduševljava naizgled jednostavnom, a istovremeno snažnom i slojevitom pričom koja nas iz očaravajućih dubina svemira uvlači u najdublje tajne ljudske psihe."

Nagrada publike otišla je filmu Brod u boci Karla Gagulića. Žutu zastavu koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, primio je film Između golubica danske redateljice Anne Marie Bjerre Koch. Uručio ju je Boško Picula, filmski kritičar i scenarist televizijske emisije Kokice koja medijski predstavlja nagradu te u programu Hrvatske radiotelevizije promiče filmsko stvaralaštvo djece i mladih iz Hrvatske i svijeta, filmsku kulturu te nove i klasične filmove namijenjene mladim filmoljupcima, ali i odraslim filmofilima.

Na 25. Filmskoj reviji mladeži u kategoriji animiranog filma nagrađena je Paula Petković za film S mamom u šetnji. U dokumentarnoj kategoriji nagrađen je film Veselica za kraj Doriana Vicića. Film Prašina ispod kreveta Davida Padovana nagrađen je u igranoj kategoriji, a u kategoriji slobodnog stila film Slušaj očima koji je producirala Škola likovnih umjetnosti Split. Posebno priznanje stručnog žirija dodijeljeno je filmu Galaktičko jato iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Na 13. Four River Film Festivalu u kategoriji igranog filma nagrađen je film Ljubav na prvi pogled mladih Španjolaca Alvara Jimeneza i Mikela D. Etxeberrie, a u kategoriji slobodnog stila Zalazak sunca u mom retrovizoru Sama Leslia iz Kanade. Nagrađeni su još i animirani film Nastava na daljinu gruzijskog kinokluba MFS animation i dokumentarni film Dom na cesti Mihe Verdonika iz Ujedinjenog Kraljevstva. Posebna priznanja stručnog žirija dobili su filmovi Zamjenski otac Lucasa Younga iz Singapura i Strange Fruit: Zauzeti stav kroz pjesmu koji je producirao All American High School Film Festival.

Žiri mladih nagradio je Mikkela Graversena za najboljeg glumca za ulogu u danskom filmu Izgubljeni dječak te Celeste Zollino za najbolju glumicu u filmu Velika pljačka iz Ujedinjenog Kraljevstva. Najbolji redatelj je O Khe Yn iz Ruske Federacije za rad na filmu Savršena, a najbolji snimatelj je Moritz Piehler koji je snimao film Gangster iz Njemačke. Najbolje scenaristice su Michaela Gojević i Hana Volner koje su napisale scenarij za film Odraz tišine produciran u Kinoklubu Karlovac, a za rad na istom filmu Niko Pauković nagrađen je za najbolju montažu.

O nagradama Revije i Festivala odlučivao je stručni žiri u sastavu Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji. Zajedno s njima o nagradama je odlučivao i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca.

Snimka dodjele nagrada može se pogledati na ovoj poveznici.  

Popis svih nagrađenih možete vidjeti ovdje, a obrazloženja žirija nalaze se ovdje

Na festival su ove godine stigle rekordne 1632 prijave, a o uvrštavanju u program odlučivali su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika, književnosti i fakultativne nastave filmske umjetnosti, Boško Picula, filmski kritičar te Dinka Radonić, snimateljica i redateljica kao članovi selekcijske komisije.

Posljednje događanje festivala je projekcija filma Tereza37 u 20 sati na Foginovom kupalištu u Karlovcu. Film je režirao Danilo Šerbedžija, koji će i sam posjetiti večerašnje događanje, a na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu osvojio je Veliku Zlatnu arenu i nagradu za režiju. Uz to, Ivana Roščić nagrađena je za sporednu ulogu, Lana Barić za scenarij, Snježana Gorup za masku te Dubravka Turić za montažu.

Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata, iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja.

Na 13. Four River Film Festivalu prikazano je 28 filmova. U kategorijama igranog i animiranog filma po 10 filmova. U program je bilo uključeno i pet dokumentarnih filmova te tri filma slobodnog stila.

25. Filmska revija mladeži prikazala je 43 filma među kojima je najzastupljenija bila kategorija igranog filma sa 17 filmova. Zatim slijede kategorija slobodnog stila s 12 filmova, animiranog filma s devet filmova te dokumentarnog filma s pet filmova.

Naslovne fotografije: dodjela nagrada 25. Filmske revije mladeži i 13. Four River Film Festivala
(*autor fotografija: Demjan Rožman)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.