Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 11. Festivala 25 FPS 

Dodjelom nagrada i projekcijom pobjedničkih filmova u nedjelju 28. rujna u zagrebačkom kinu SC završio je 11. Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa – 25 FPS. U četiri festivalska dana prikazano je 27 filmova u natjecateljskom programu, te filmovi iz stalnih festivalskih programa poput Žiri predstavlja, Refleksi i Ode filmu, kao i performansi programa Expanded Cinema. 

O najboljim je filmovima odlučivao Veliki žiri kojeg su činili belgijska autorica Anouk De Clercq, filmski programer Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Centru Pompidou u Parizu Jonathan Pouthier te filmski autor, kustos i restaurator pri Akademijinom filmskom arhivu u Los Angelesu Mark Toscano

Anouk Le Clercq svoj je Grand Prix dodijelila filmu Lažna sila Philipa Widmanna uz objašnjenje: ‘’Pjesma, predaja, obred. U crnoj, bijeloj i sivoj boji. Bezvremenski, prekrasno uravnoteženi film’’. Jonathan Pouthier nagradio je Lelujave krošnje autora Fern Silve uz objašnjenje: ‘’Negdje između nelagode mitova i zvjerske slikovnosti, Fern Silva pretvara subjekt u enigmatičnu ekološku priču o ljudskom odnosu s izvanjskim svijetom i prirodom’’. Mark Toscano je Grand Prix dodijelio filmu Posebni dodaci Jamesa N. Kienitz Wilkinsa uz riječi: ‘’Film predano podriva naše viđenje toga što, kako pa čak i koga gledamo, stvarajući sofisticiranu, duhovitu i oštru kritiku i naše prešutne vjere u posredovanu riječ i gotovo nevidljivih formalnih znakova koji upravljaju našim shvaćanjem i reakcijama. Pitanje rase, klase i posredništva isprepleću se i grade šire propitivanje identiteta i nestabilnosti proizvedene istine’’.

Jelena Pašić, Dragan Rubeša i Ante Jerić su kao članovi ovogodišnjeg žirija kritike nagradu dodijelili filmu Na rubu raja Gerharda Tremla i Lea Calicea uz objašnjenje: ‘’U festivalskim krajolicima kojima je ove godine dominirala šuma, oni snimaju pustinju, i jedino drvo koje spominju je Joshua Tree. Iako je akronim njihove umjetničke skupine O.N.L.S.D., krajolik koji prikazuju nije psihodeličan, već krajnje ogoljen. S Gerhardom Tremlom i Leom Caliceom krećemo u šetnju kroz pustinju koja povezuje nas gledatelje, sliku i ispovijesti živopisnih ljudi s ruba. Pustinju kao seminalni dio američke mitologije pritom učimo promatrati na posve drugačiji način, iz nove perspektive’’.

S mišljenjem žirija kritike složila se i publika Festivala 25 FPS koja je svoju nagradu također dodijelila filmu Na rubu raja Gerharda Tremla i Lea Calicea.

Organizatori Festivala 25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, dodijelila je nagradu Green DCP filmu Kraj/The End Tomislava Šobana. U konkurenciji za Green DCP bili su svi hrvatski filmovi iz programa, a njome se potiče daljnji život djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.

Nakon četiri zagrebačka dana, dvodnevna oaza eksperimentalnog filma postaje Rijeka u čijem će se Art-kinu Croatia u ponedjeljak i utorak prikazati izbor s festivalskog programa, kao i dokumentarni film Slobodni radikali – Povijest eksperimentalnog filma.

Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.