Preskoči na glavni sadržaj

Produžen rok prijava na program obuke i umrežavanja za direktore fotografije i scenografe FOCUS

Poziv za prijave otvoren je do ponedjeljka, 1. svibnja. Šest odabranih sudionika na svojim će projektima uz direktora fotografije, redatelja, producenta i scenarista Christiana Bergera iz Austrije raditi i sa talijanskom art direktoricom i scenografkinjom Ludovicom Ferrari. Ove godine fokus je na direktorima fotografije i scenografima na početku karijere iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Trodnevni međunarodni događaj FOCUS namijenjen je filmskim profesionalcima iz Hrvatske, Italije i Slovenije, a održat će se tijekom 13. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Kino Otok – Isola Cinema. Prvo izdanje ovog dugoročnog projekta posvećeno je direktorima fotografije i scenografima. 12 odabranih sudionika imat će priliku promišljati svoje metode i vizije u radu sa dva trenera. Osim toga njihov će rad biti javno predstavljen publici koja je sastavljena od redatelja i producenata iz regije. 

Osim od Christiana Bergera, sudionici programa imat će priliku učiti i iz bogatog filmskog iskustva međunarodno priznate trenerice, talijanske art direktorice i scenografkinje Ludovice Ferrari. Diplomirana arhitektica zadnjih godina blisko surađuje s oskarovcem Paolom Sorentinom, a nakon suradnje na Velikoj ljepoti, njen rad na Mladosti dobio je nekoliko nominacija za strukovne nagrade. Trenutačno priprema novu sezonu Mladog pape, HBO-ovu hit seriju u kojoj glumi Jude Law. U prošlosti je surađivala s Wimom Wendersom i Abbasom Kiarostamijem. Glavni elementi kojima se koristi kako bi obogatila narativ su estetsko poigravanje svjetlom i sjenama.

Christian Berger, koji će predavati snimanje, je direktor fotografije, redatelj, producent i scenarist brojnih dokumentarnih, televizijskih i igranih filmova. Kao direktor fotografije radio je s uvaženim redateljima kao što su Michael Haneke, Luc Bondy, Wolfgang Glück, Stephen Gaghan, Amos Gitai, Peter SehrMarie Noèlle, János Szász, Angelina Jolie, Virgil Widrich i Terrence Malick. Surađujući s tvrtkom Bartenbach Lichtlabor razvio je novi sustav 'CINE REFLECT LIGHTING SYSTEM Berger/Bartenbach'. Uz omogućavanje novih estetskih mogućnosti za kameru, taj sustav daje glumcima i redateljima jedinstvenu fleksibilnost i slobodu. Berger je taj sustav prvi put u određenoj mjeri koristio na filmu Pijanistica, a u potpunosti za snimanje Hanekeovih filmovova Skriveno, Bijela vrpca, Bilježnica Nicka Cassavetesa, te Uz more Angeline Jolie. Za rad na Bijeloj vrpci nominiran je za Oscara.

Dio FOCUS programa bit će otvoren i ostalim zainteresiranim profesionalcima. Tako će master classovi koje će održati treneri Christian Berger i Ludovica Ferrario biti otvoreni svim posjetiteljima koji imaju PRO akreditaciju. U subotu, 3. lipnja, popodne će se održati okrugli stol o najboljim praksama filmskih ekipa koje rade na međunarodnim koprodukcijama. 

Sudionici FOCUSA sudjelovat će u tri dana intenzivnih predavanja, razgovora, javnih prezentacija i pojedinačnih savjetovanja s trenerima. Opći cilj događaja je izravna razmjena znanja i iskustava 12 odabranih sudionika (po dvoje direktora fotografije i po dvoje scenografa iz svake od zemalja) te polaganje temelja prekogranične koprodukcijske suradnje u bliskoj budućnosti. Događaj FOCUS ujedno će sudionicima omogućiti preispitivanje vlastite metode, učenje od etabliranih starijih kolega i javno predstavljanje vlastitih vizija kroz svoj rad pozvanim redateljima i producentima.

Program počinje u petak, 2. lipnja, a završava u nedjelju, 4. lipnja 2017. Sudjelovanje u programu FOCUS besplatno je za odabrane kandidate iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Trošak smještaja, obroka i festivalskih propusnica snose organizatori. Preduvjet je napredno služenje engleskim jezikom. 

Rok za prijavu produžen je do 1. svibnja 2017. Sudionike odabire odbor sastavljen od voditelja programa FOCUS i predstavnika struke, a izabrani sudionici će o odabiru biti obaviješteni e-poštom i javnom objavom do 11. svibnja.

Za prijavu je potrebno dostaviti sljedeće dokumente na engleskom jeziku na pro@isolacinema.org:
- Ispunjen obrazac za prijavu (dostupan u prilogu s desne strane teksta);
- Životopis;
- Motivacijsko pismo: Zašto želite sudjelovati u programu FOCUS? Najviše jedna stranica;
- Valjana poveznica (URL) koja vodi do odabrane filmografije.

Novi program obuke i umrežavanja za filmske stručnjake na početku karijere iz Hrvatske, Italije i Slovenije: PRO Otok: FOCUS na direktore fotografije i scenografe u sklopu 13. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Kino Otok – Isola Cinema (Slovenija) održava se u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Audiovizualnim fondom Friuli-Venezia Giulia (Italija), zavodom Motovila / Deskom Kreativne Europe Slovenije, Udruženjem filmskih snimatelja Slovenije i Udruženjem slovenskih scenografa, kostimografa i majstora maske. 

Prijavnica i svi ostali detalji o programu dostupni su u prilozima s desne strane teksta. 

Sve ostale informacije potražite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.