Preskoči na glavni sadržaj

Produkcijski dan prvi put na Akademiji dramske umjetnosti

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala studentskog filma FRKA, 29. travnja prvi će se put održati Produkcijski dan – manifestacija kojoj je cilj promocija profesije producenta u audiovizualnoj umjetnosti. Raznovrsnim cjelodnevnim programom široj će se javnosti pokušati približiti uloga producenta, a profesionalcima ponuditi nova saznanja o poslu kojim se bave.

Raznim aktivnostima kao što su okrugli stol, gostujuće predavanje (masterclass), radionice i filmske projekcije otvorit će se dijalog s generacijski srodnom publikom – srednjoškolcima i studentskom populacijom, odnosno potencijalnim budućim studentima Akademije. Osim publike mladih, Produkcijski dan bit će otvoren svoj zainteresiranoj javnosti.

Posao producenta spaja kreativnost i menadžment, a studij Produkcije kao takav obrazuje buduće profesionalce koji nakon školovanja na Akademiji dramske umjetnosti rade na različitim pozicijama u kulturnim ustanovama te stvaraju i organiziraju audiovizualne projekte poput filmova, videoigara, aplikacija i reklama ili pak scensko-izvedbene kao što su predstave, festivali i eventi.

"Čak i nakon 20 godina postojanja studija Produkcije, zaposlenost bivših studenata je gotovo stopostotna što dovoljno govori o potrebama tržišta za ovom pozicijom," ističe predstojnica Odsjeka produkcije Rea Rajčić.

Kako bi se šira javnost bolje upoznala s produkcijom i pozicijom producenta, na Produkcijski dan pozvani su šestero iznimno uspješnih profesionalaca iz regije kako bi tijekom zanimljivog panela odgovorili na veliko pitanje - Tko je producent?

Oni su: Ankica Jurić Tilić, hrvatska producentica igranih filmova i dramskih serija poput Zvizdana, serijala o Koku i Područja bez signala, Gorazd Slak, kreativni producent najpopularnijih televizijskih formata i showova poput Plesa sa zvijezdama, Big Brothera, Farme i Supertalenta, te nekadašnji programski direktor slovenskog POP TV-a, Jelena Mitrović, producentica najznačajnijih srpskih arthouse filmskih naslova koji su osvojili nagrade na prestižnim festivalima poput Berlina i Sundancea (Otac, Krugovi, Klip), Nerma Mehadžić, diplomirana producentica s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji reklamnih spotova, Amira Kudumović, sarajevska filmska i kazališna producentica i Nebojša Jovanović, filmski teoretičar i producent brojnih filmskih festivala.

Osim panela, organiziran je i Meet&Eat domjenak na kojem će se učenici, studenti i profesori moći bolje upoznati i porazgovarati o budućnosti produkcije. Budući da FRKA dugi niz godina razvija i njeguje nacionalne i međunarodne veze filmskih umjetnika i škola, ove su godine kao dio programa Produkcijskog dana gosti studenti i profesori s Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. U programskom bloku posvećenom njima predstaviti će svoj rad, prikazati izbor studentskih filmova te razmijeniti znanja i iskustva. Kraj dana posvećen je masterclassu "Od studenta do producenta" Ivana Kelave koji će govoriti o svojem profesionalnom putu koji je započeo u Zagrebu, a nastavio u Londonu.

Detaljni program Produkcijskog dana dostupan je na ovoj poveznici

Produkcijski dan organiziran je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske udruge producenata, Hrvatskog društva nezavisnih producenata te produkcijskih kuća Izvan fokusa, Dinaridi film, Interfilm i Hulahop.

Ulaz je na sve programe besplatan. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.