Preskoči na glavni sadržaj

Priznanja filmovima Šavovi i Bog postoji, njeno ime je Petrunija u Sofiji

Dugometražni igrani film Šavovi redatelja Miroslava Terzića, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji dobio je posebno priznanje žirija natjecateljskog programa filmova iz regije, a naslov Bog postoji, njeno ime je Petrunija, također hrvatska manjinska koprodukcija, osvojio je nagradu Udruženja filmskih kritičara Bugarske. 

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji podijeljeno je na dva izdanja - ljetno i jesensko. Ljetno izdanje počelo je 25. lipnja, a projekcije filmova iz festivalskih programa odvijaju se sve do 19. srpnja. Svečanost dodjela nagrada održala se u ponedjeljak, 6. srpnja. Za vrijeme ljetnog izdanja festivala prikazuje se 111 filmova iz 48 zemalja. Dio filmova imao je projekcije u kinodvorani Cinema House u Sofiji, dok je dio prikazan online.

U konkurenciji filmova iz regije prikazano je pet hrvatskih naslova, od kojih su dva osvojila priznanja. Šavovi Miroslava Terzića osvojili su posebno priznanje žirija u sastavu: slovačka redateljica Mira Fornay, islandski redatelj Benedikt Erlingsson te njemačko-bugarska redateljica Simona Kostova. Šavovi su nastali u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji. 

Film redateljice Teone Strugar Mitevske Bog postoji, njeno ime je Petrunija, nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, dobio je, pak, nagradu Udruženja filmskih kritičara Bugarske. Hrvatska koproducentica oba filma je Zdenka Gold iz kuće Spiritus movens. 

Više o festivalskim nagradama možete pronaći ovdje

Međunarodni filmski festival u Sofiji održava se od 1997. godine, a svake godine privuče više od 85 000 posjetitelja. Cilj festivala je predstaviti domaćim gledateljima najbolje nove naslove svjetskih kinematografija, jednako kao i međunarodnoj publici najbolje filmove bugarske te regionalne produkcije. Radi se i o jedinom bugarskom filmskom festivalu koji je priznat od strane FIAPF-e i FIPRESCI-ja. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: vizual Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji; scene iz filmova Šavovi, Bog postoji, njeno ime je Petrunija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.