Preskoči na glavni sadržaj

Preminuo Tomislav Radić

Istaknuti hrvatski filmski i kazališni redatelj, dugogodišnji profesor i dekan zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Tomislav Radić preminuo je u subotu, 7. ožujka u 75. godini.

Tomislav Radić rodio se 8. prosinca 1940. u Zagrebu. Diplomirao je 1962. na Filozofskom fakultetu, a 1973. završio je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 

Autor je brojnih uspješnih i nagrađivanih dokumentarnih i dugometražnih igranih filmova, televizijskih emisija i kazališnih predstava, od kojih je najpoznatija Stilske vježbe koja se uspjehom izvodi i danas, 47 godina nakon premijere.  U Radićev bogati filmski opus ubrajaju se dokumentarni filmovi Istrani, Lica, Put, Živjeti u Imotskom, Hrvat na Kosovu, televizijski film I tako dalje te igrani filmovi Živa istina, Timon, Luka, Anđele moj dragi, Holding, Što je Iva snimila 21. listopada 2003., Tri priče o nespavanju i Kotlovina. Film Što je Iva snimila nagrađen je Zlatnim arenama za režiju, najbolji film, glavnu glumicu (Anja Šovagović-Despot) i glavnoga glumca (Ivo Gregurević), a dobio je i nagradu Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara, dok je Kotlovina u Puli nagrađena Velikom zlatnom arenom te Arenama za najbolji scenarij, glavnu mušku i žensku ulogu (Draško Zidar i Mirela Brekalo) te najbolju mušku sporednu ulogu (Boris Buzančić). Film je nagrađen i na 5. Vukovar Film Festivalu kao najbolji dugi igrani film i najbolji film po izboru publike. 

U dvadeset godina profesorskog i dekanskog rada na Akademiji dramske umjetnosti, od 1977. do 1997. godine, Tomislav Radić odgojio je naraštaje hrvatskih glumaca, a osam godina je bio i glavni urednik Dramskoga programa HTV-a. Za svoj rad nagrađen je nizom nagrada na filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu, te državnim nagradama i odličjima, među kojima se ističu Nagrada Vladimir Nazor, dvaput Nagrada grada Zagreba, te odličje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. 

Sprovod Tomislava Radića održan je, prema njegovoj želji, u najužem obiteljskom krugu, na zagrebačkom groblju Mirogoj, a misa zadušnica održat će se u crkvi Bezgrješnoga srca Marijina na Jordanovcu, u četvrtak 12. ožujka u 17 sati. 

Komemoracije će se održati u Hrvatskom filmskom savezu u petak 13. ožujka u 11 sati i na Akademiji dramske umjetnosti u ponedjeljak 16. ožujka u 12 sati. (H)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.