Preskoči na glavni sadržaj

Preminuo redatelj i glumac Saša Anočić

Nagrađivani kazališni redatelj i kazališni te filmski glumac Saša Anočić preminuo je u 53. godini života.

Saša Anočić rođen je u Osijeku 1968. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1998. godine. Isprva je kao glumac zaposlen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, odakle prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a odatle u Kazalište Trešnja, članom čijeg glumačkog ansambla postaje 2003. godine. U Trešnji ostvaruje brojne zapažene uloge, a kasnije na istim daskama režira predstave "Alisa" (prema onoj "U zemlji čudesa" L. Carrolla), "Pinocchio" i "Frankenstein", za koje je uz režiju napravio i dramatizaciju. Anočić je jedno vrijeme bio i ravnatelj tog kazališta. 

U ostalim kazalištima kao redatelj postavio je na scenu naslove poput "Komšiluk naglavačke" (u riječkom HNK Ivan pl. Zajca), "Noževi u kokošima", "To samo Bog zna", "Nemirne noge" (u Teatru EXIT), "Kad se mi mrtvi pokoljemo", "O medvjedima i ljudima" (u SK Kerempuh); "Niko i ništ" (u KNAP-u) te višestruko nagrađivanu predstavu "Kauboji". Za potonju je Anočić nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za režiju, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom "Dubravko Dujšin", Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje te još mnoga priznanja koja je osvojila predstava u cjelini. 

Kauboji su dio "gubitničke trilogije", koju još čine i "Smisao života gospodina Lojtrice" te "GospOUdinNOUbadi".

Nagrađivane "Kauboje" ekranizirao je redatelj i scenarist Tomislav Mršić 2013. godine, a Saša Anočić u filmu je ostvario i ulogu, uz Živka Anočića, Matiju Antolića, Hrvoja Barišića, Nikše Butijera, Krunoslava Klabučara, Ivane Starčević, Rakana Rushaidata i Radovana Ruždjaka

Od ostalih uloge koje je Anočić ostvario na filmu ističu se naslovi Koko i duhovi, Libertango, Crnci, Zapamtite Vukovar, Gospođa za prije, Armin, Mrtve ribe, Leti, leti, Prezimiti u Riju, Mrtvi kutovi, Chico, Anđele moj dragi...

Anočić je glumio i na malim ekranima, u serijama poput Čista ljubav, Kud puklo da puklo, Zakon!, Hitna 94 i Kad zvoni

Naslovna fotografija: Saša Anočić
(autor fotografije: Matej Grgić; izvor fotografije: T portal)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.