Preskoči na glavni sadržaj

Preminuo redatelj Bernardin Modrić

Riječki redatelj dokumentarnih filmova Bernardin Modrić preminuo je nakon kratke bolesti u Rijeci u 67. godini.

Rođen je 1954. u Ogulinu, a profesionalno se počeo baviti filmom 1980. godine, kada je režirao svoj debitantski dokumentarni film 'Podhum 12.VII. 1942'.

Bernardin Modrić je autor stotinjak kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Izdvajaju se njegovi dokumentarni biografski filmovi o važnim osobama s područja Kvarnera poput Janko Polić Kamov ili Vitez crne psovke, Romolo Venucci, Evanđelje po Kloviću, Čovjek od kamena – Ivan Mažuranić, Frano Supilo – povijest jedne iluzije ili Az, Branko pridivkom Fučić.

Tu su i povijesni dokumentarni filmovi kao Eufrazijeva bazilika u Poreču i Prvi torpedo, ali i pregled riječke rock scene od prvih rock grupa do današnjih dana pod nazivom Ritam rock plemena. Njegovi filmovi su prikazivani te nagrađivani u zemlji i svijetu. 

Bio je suosnivač i direktor Istra filma, umjetničke udruge filmskih djelatnika iz Rijeke i Zagreba, koja djeluje od 1987. godine. Modrić je bio član Zajednice hrvatskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata. 

U Rijeci je pokrenuo i History film festival na kojem se svake godine prikazuje međunarodna selekcija dokumentarnih filmova s povijesnim temama. Ove godine održano je peto izdanje spomenutog festivala. 

Naslovna fotografija: Bernardin Modrić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.