Preskoči na glavni sadržaj

Preminuo glumac Nebojša Glogovac

Televizijski i kazališni glumac Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini života nakon teške bolesti. Posljednju filmsku ulogu ostvario je u višestruko nagrađivanom filmu Ustav Republike Hrvatske

Jedan od najboljih srpskih glumaca posljednjih dvadeset godina tumačio je glavnu ulogu u domaćem filmu Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića, jednom od najgledanijih domaćih filmova u kinima posljednjih godina. Za ulogu Vjekoslava Kralja, umirovljenog profesora koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit, u tom filmu nagrađen je prošle godine na festivalima u Puli (Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu) i Londonu, a osvojio je i Grand prix na Filmskim susretima u Nišu.

Najzapaženije uloge ostvario je u filmovima Klopka, Ubojstvo s predumišljajem, Krugovi, Hadersfild, Bure baruta, Munje! i Nebeska udica, a ostvario je i brojne uloge na kazališnim daskama.

Od ostalih uloga Nebojše Glogovca treba izdvojiti i Kenjca u režiji Antonia Nuića, dok je mlađim generacijama poznat iz kultnih filmova Kad porastem biću Kengur i Do koske. Glumio je i u domaćoj TV seriji Stella, a pojavljivao se i u popularnoj humorističnoj seriji Lud, zbunjen, normalan.

Glogovac je glumačku karijeru započeo nekad popularnoj seriji Bolji život gdje je imao malu ulogu školskog kolege Slobodana Popadića (Dragan Bjelogrlić).

Nebojša Glogovac rođen je u Trebinju 1969., a živio je u Beogradu. Nakon završene srednje škole upisao je psihologiju na Filozofskom fakultetu, no nakon dvije godine ipak se predomislio i upisao Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu te ga završio u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Među kritičarima je uživao ugled jednog od najboljih glumaca u regiji, više puta je nagrađen za brojne uloge na filmu, kazalištu i u televizijskim serijama, dobitnik je pet godišnjih nagrada svoje matične kazališne kuće, Jugoslovenskog dramskog pozorišta. 

Naslovna fotografija: Nebojša Glogovac u filmu Ustav Republike Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.