Preskoči na glavni sadržaj

Preminuo glumac Duško Valentić

Kazališni, televizijski i filmski glumac Duško Valentić, kojeg će šira publika najviše pamtiti po ulozi Papundeka u seriji Velo misto, preminuo je u nedjelju, 9. lipnja u Zagrebu, u 75. godini.

Duško Valentić rođen je 31. siječnja 1950. godine u Pančevu, a u Zagreb se preselio kada je imao sedam godina. Na zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti upisao se još prije mature, a tijekom cijele karijere bio je u stalnom angažmanu Gradskog dramskog kazališta Gavelle.

Ostvario je šezdesetak filmskih i televizijskih uloga, a kazališna publika pamtit će ga po onima ostvarenim u matičnom kazalištu, primjerice u Voltaireovu 'Candideu' ili u Shakespeareovu 'Othellu'. Zapažene uloge ostvario je u djelima Bena Jonsona, Luigija Pirandella, Eduarda De Filippa, Ive Brešana, Horvatha von Odona, Milana Begovića, F.M. Dostojevskog, A.P. Čehova, Friedricha Schillera, Augusta Strindberga...

Glumio je i u 'Kroatenlageru', predstavi nastaloj po Krležinim djelima, u predstavi 'E, moj sokole' po motivima Kozarčeva 'Đuke Begovića', bio je i Grga Čokolin u 'Zlatarevu zlatu', Robespierre u 'Dantonovoj smrti', Knez Miškin u 'Idiotu'.

Bogatu filmsku karijeru počeo je ulogom Tomahavke u seriji Kuda idu divlje svinje (1971.), a nastavio je ulogama u filmovima Tomo Bakran (1978.), Novinar (1979.), ulogom Lojzeka u Horvatovom izboru, ulogom Žgolje u filmu Vrijeme za… (1993.) i mnogim drugim. Ostvario je, između ostalog, i ulogu u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji Lost Country Vladimira Perišića (2023., Kinorama) koja je svjetsku premijeru imala u sklopu paralelnog programa Filmskog festivala u Cannesu – Tjedan kritike (Semaine de la Critique).

Tumačio je, također, jednu od uloga u seriji Kumovi, kao gost pojavljivao se u serijama Bibin svijet i Naša mala klinika, a uz ostalo, glumio je i u telenoveli Ponos Ratkajevih.

Široj publici Duško Valentić najpoznatiji je po ulozi Papundeka u televizijskoj seriji Velo Misto, u kojoj je glumio uz Borisa Dvornika, Zdravku Krstulović, Mustafu Nadarevića, Borisa Buzančića, Špiru Guberinu i Ivu Gregurevića.

Naslovna fotografija: Duško Valentić (Josip Regović/PIXSELL)
Fotografija u tekstu: Marija Škaričić, Vladimir Perišić, Duško Valentić, Ankica Jurić Tilić na premijeru filma u Cannesu (autor fotografije: Vincent Cros)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.