Preskoči na glavni sadržaj

Preminuo filmski kritičar Dragan Rubeša

Filmski kritičar i stručni suradnik kinima Tuškanac i Art-kino, selektor i savjetnik domaćih i regionalnih festivala te HAVC-ov bivši umjetnički savjetnik za komplementarne djelatnosti, Dragan Rubeša, preminuo je u 66. godini. 

Dragan Rubeša rođen je u Opatiji 1956. godine. Na riječkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je engleski i njemački jezik, a jedno je vrijeme živio u Velikoj Britaniji u kojoj je bio pasionirani posjetitelj legendarnog londonskog filmofilskog kina Scala. Od sredine devedesetih godina počinje raditi u Novom listu u kojem u kulturnom prilogu Mediteran objavljuje filmske kritike koje će objediniti u knjizi "Govor tijela: zapisi o neholivudskom filmu" koja mu u izdanju AGM-a izlazi 2006. godine.

Dugogodišnji je izvjestitelj s prestižnih europskih festivala Berlinalea, Cannesa i Mostre, a svoju ljubav prema japanskom, tajvanskom te općenito azijskom filmu hranio je na udinskom Far East Film Festivalu s kojeg je također izvještavao.

Početkom dvijetisućitih selektor je filmskog segmenta festivala Mediteranske igre u Rijeci čiji je program obuhvaćao kinematografije mediteranskih država. Pored toga, Rubeša je bio i dugogodišnji programski savjetnik zagrebačkog Subversive film festivala i ljubljanskog festivala Hiša strpnosti, a svoje tekstove posvećene filmu objavljivao je i u Vijencu, Hrvatskom filmskom ljetopisu te u filmskoj emisiji Trećeg programa Hrvatskog radija.

Surađivao je sa zagrebačkim kinom Tuškanac, a bio je i jedan od inicijatora i pokretača riječkog Art-kina (koji je s radom započeo 2008. godine) te njegov stalni programski suradnik za koji je pisao redovne mjesečne najave, sudjelovao u okruglim stolovima posvećenima filmskim redateljima te vodio razgovore s domaćim i stranim filmskim autorima.

"Najveći filmski entuzijast i sanjar našeg grada, njegove Opatije, županije, a i šire, više nije s nama. S Draganom smo gradili Art-kino, zajedno prvi puta ušli u tada prazno i zatvoreno kino, kada su svi mislili da pričamo o neostvarivom. No s njim dvojbe nikad bilo nije. Svojim je znanjem i strašću utkan u svaku godinu rada naše ustanove. Bio je naš prijatelj, programski savjetnik, vjesnik najnovijih filmskih novosti i najveći ambasador našeg kina," poručili su iz Art-kina. 

U nekoliko navrata bio je član Vijeća za audiovizualnu djelatnost pri Gradu Rijeci. 2003. godine Draganu Rubeši dodijeljena je nagrada Vladimir Vuković za filmsku kritiku koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, čiji je također bio član.  

Osim toga, Rubeša je obavljao dužnost HAVC-ovog umjetničkog savjetnika za komplementarne djelatnosti tijekom Javnih poziva u 2013., 2014. i 2017. godini.

"Dragan je bio veliki stručnjak i zaljubljenik u film. Skromna osoba, a kao suradnik iznimno dragocjen", istaknuli su njegovi suradnici iz HAVC-a.

Naslovna fotografija: Dragan Rubeša 
(*fotografija je preuzeta sa službene stranice Art-kina)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.