Preskoči na glavni sadržaj

Preminuli Ana Karić i Boris Buzančić

Domaća kulturna scena u istome je danu ostala bez dvoje istaknutih članova hrvatskoga glumišta. Naime, jučer je u 74. godini preminula legendarna hrvatska glumica Ana Karić, a u 85. godini glumac i bivši gradonačelnik Zagreba Boris Buzančić.

Ana Karić rođena je 13. svibnja 1941. godine u Perušiću, a Akademiju za kazališnu umjetnost završila je 1963. u Zagrebu. U karijeri koja je trajala više od pet desetljeća, glumila je u filmovima poznatih hrvatskih redatelja Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića i drugih. Ostavarila je i brojne uloge u televizijskim filmovima, dok je u kazalištu glumila u Teatru u gostima. Godine 2010. nagrađena je desetom jubilarnom nagradom Fabijan Šovagović za poseban doprinos glumaca hrvatskom filmu koju joj je dodijelilo Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Za ulogu u filmu Noćni brodovi Igora Mirkovića dobila je Zlatnu arenu na 59. filmskom festivalu u Puli i nagradu za najbolju glumicu na festivalu filma jugoistočne Europe SEE a Paris 2013. godine.

Boris Buzančić rođen je 13. ožujka 1929. u Bjelovaru. Glumom se počeo baviti u ranoj mladosti, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1954. godine. Isprva je bio član kazališta Gavella, a od 1966. bio je u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Ostvario je zapažene uloge i na filmu, u više od 20 naslova, među kojima su Put u raj M. Fanellija (1970.), Timon T. Radića (1973.) i Užička republika Ž. Mitrovića (1974.), za koji je nagrađen glumačkom Srebrnom arenom na festivalu u Puli. Glumio je i u H-8 N. Tanhofera (1958.), Pustolovu pred vratima Š. Šimatovića (1961.); Protestu F. Hadžića (1967.), Ljubav i poneka psovka (1969.), Kad čuješ zvona (1969.), U gori raste zelen bor (1971.) i Povratku A. Vrdoljaka (1979.), Tajni Nikole Tesle K. Papića (1980.)... Ipak, jedna od najpoznatijih i najpopularnijih bila mu je uloga Dotura Vice, šaljivog splitskog gradonačelnika u televizijskoj seriji Velo misto.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine postao je gradonačelnikom Zagreba, a 1992. kao zastupnik ušao je u Hrvatski sabor. Krajem '90-ih povukao se iz politike i ponovno posvetio glumi, između ostalih odigravši i zapažene uloge u filmu Maršal Vinka Brešana i televizijskoj seriji Obećana zemlja, kao i u nekolicini kazališnih predstava.

Ana Karić i Boris Buzančić 1961. godine zajedno su snimili filmove Carevo novo ruho i Pustolov pred vratima, te od tada odigrali više od petsto predstava i nastupili u brojnim TV dramama i filmovima. Posljednji put su zajedno glumili u Ljubavnim pismima u kazalištu Scena Gorica.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.