Preskoči na glavni sadržaj

Preminula Sanja Ravlić

Vrsna stručnjakinja u audiovizualnom sektoru, članica tima koji je osnovao Hrvatski audiovizualni centar, u kojem je radila i s kojim je surađivala dugi niz godina, Sanja Ravlić, preminula je u petak, 19. svibnja u 61. godini života. 

Vijest o preranoj smrti Sanje Ravlić uzdrmala je filmsku zajednicu, kako domaću, tako i međunarodnu. O njenom odlasku, odnosno o velikoj praznini koju je ostavila te o golemom značaju njenog rada na međunarodnoj razini, pričalo se i jutros u Cannesu, na panelima posvećenima rodnoj ravnopravnosti i sigurnosti žena na filmskom setu u sklopu Filmskog sajma (Marché du Film). 

Sanja Ravlić, rođena 4. ožujka 1963. godine, godinama se zalagala za rodnu ravnopravnost u audiovizualnom sektoru, a svi njezini napori dosegnuli su vrhunac krajem 2017. godine, kad je Vijeće Europe donijelo Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru, u čijoj je izradi aktivno i sama sudjelovala.

Ravlić je diplomirala komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i produkciju na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i TV školi (NFTS). Od 1987. do 1994. godine radila je kao urednica u Dramskom programu Hrvatske radiotelevizije, a nakon završetka studija produkcije u Velikoj Britaniji kao nezavisna filmska i televizijska producentica i producentica radijskih programa pri Svjetskoj službi BBC-ja u Londonu.

Bila je članica osnivačkog tima Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje je radila od 2008. do 2017. godine. Bila je članica Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge producenata i Europske filmske akademije.

Ravlić je obnašala i ulogu predstavnice Hrvatske u Eurimagesu, fondu Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcije, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva.

Ravlić je 2018. godine dobila Nagradu Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma.

"U Hrvatskom audiovizualnom centru pokrenula je javne pozive za razvoj scenarija i projekata filmova i televizijskih djela, borila se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine i opstanak javne televizije. Svojim djelovanjem podiže ugled hrvatskog filma na međunarodnoj sceni. Bila je naša dugogodišnja predstavnica u Eurimagesu, gdje je otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama.

Nema mnogo ljudi poput Sanje Ravlić, a oni su nam nužni za izgradnju i razvoj funkcionalnih i uspješnih sustava u okvirima kulturne politike modernih demokratskih društava. Sanja je osoba koja svoje široko međunarodno obrazovanje, znanje, iskustvo, ideje, promišljanja, kontakte – oplemenjeno neiscrpnom energijom, entuzijazmom i kolegijalnošću – stavlja u službu javnih politika i stvaranja prostora za kreativni rad i napredak svojih sunarodnjaka", riječi su žirija koji joj je tu nagradu dodijelio 2018. godine, u sastavu Vanja Sremac, Vanja Andrijević, Sanja Borčić, Maša Udovičić i Robert Vidić.

Sanja Ravlić ostavila je, tako, neizbrisiv trag u hrvatskoj kinematografiji i zadužila hrvatsku i međunarodnu filmsku industriju. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.