Preskoči na glavni sadržaj

Preminula glumica Mirjana Majurec

Kazališna, filmska i televizijska glumica Mirjana Majurec preminula je u subotu, 2. travnja, u dobi od 70 godini, nakon duge i teške bolesti.

Mirjana Majurec rođena je u Splitu 23. kolovoza 1952. godine. Od 1972. godine, kao studentica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti stipendistica je GDK "Gavella". U stalnom je angažmanu tog teatra u Frankopanskoj od završetka Akademije dramske umjetnosti 1976. godine, a prvi put nastupila je već 1973. godine u predstavi "Holderlin".

U Gavelli je glumila u još 26 predstava, kao što su "Scapinove spletke" J. B. P. Molierea, "Zagrljaj" Ranka Marinkovića, "Skup" Marina Držića, "Gospoda Glemabajevi" Miroslava Krleže i "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea. Posljednja predstava u kojoj je na daskama Gavelle igrala bila je Voltaireov "Candide ili optimizam" iz 2013. Ostvarila je zapažene uloge i na Splitskom ljetu te Dubrovačkim ljetnim igrama. Glumila je i predstavama varaždinskog HNK te zagrebačkih Histriona.

Prva filmska uloga bila joj je u filmu Psihopati 1974. godine, a nakon toga, glumila je, između ostalog, i u filmovima Izbavitelj, Kraljeva završnica, Kad mrtvi zapjevaju i Ispod crte. Široj publici predstavila se u TV serijama Kapelski kresovi, Ima nade za nomadu, U registraturi, Grlom u jagode, Nepokoreni grad, Velo misto i Bibin svijet. Za ulogu Bibe u seriji Naši i vaši dobila je nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta. 

Za svoje je glumačko umijeće višestruko nagrađivana, između ostalih i nagradom za najbolju mladu glumicu na Sterijinom pozorju, za ulogu Grube u Držićevom "Skupu" u režiji Koste Spaića. Osvojila je i četiri glumačke nagrade na "Gavellinim večerima", a za ulogu u Schafferovom "Amadeusu" u režiji Želimira Mesarića nagrađena je Nagradom Grada Zagreba. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.