Preskoči na glavni sadržaj

Premijera omnibus kolaž filma Sindrom Halla u zagrebačkoj Kinoteci

Svečana premijera filma Sindrom Halla, začetak hrvatskog profesionalnog filma - rođenog da umre redatelja Mladena Jurana održat će se u petak, 3. studenoga s početkom u 18 sati u kinu Kinoteka u Kordunskoj 1. Ovom projekcijom bit će ujedno obilježena i 100. obljetnica prvog hrvatskog i zagrebačkog filma Brcko u Zagrebu iz 1917. godine, a koji se danas nalazi na popisu izgubljenih filmova.

Upravo je izgubljenim filmovima posvećen ovaj dugometražni igrani omnibus-kolaž s dokumentarnim elementima - Sindrom Halla, začetak hrvatskog profesionalnog filma - rođenog da umre, stvarajući na tragu nestalih filmova novu priču koja govori o 'teroru zaborava' autentičnosti hrvatske kinematografije. 

Autorski kolaž-postupak oživljava nestalu strukturu filmskog izraza, izbor rodova i žanrova, uz glumačke zvijezde 'ovog i onog' vremena, kao što su Relja Bašić, Ena Begović, Darko Rundek, Alen Liverić, Boris Svrtan, Arnošt Grund, Aleksandar Binički, Irma Polak, Ivo Badalić, Milada Tana, Ignjac Borštnik i drugi.

'Hrvatska filmska ikona Relja Bašić, allias 'gospon Fulir', sada 'El Pi' - Lujo Pipić, vođen je faustovskom idejom da vrati mladost, polazeći od činjenice da za gledatelja svaki film (Vražji izum) predstavlja - sada. El Pi sanja long play filmove u tradiciji prvih hrvatskih igranih filmova profesionalnog snimatelja Josipa Halle, čije je ime zajedno s filmovima nestalo u indoktriniranoj tišini dvadesetog stoljeća.' - opisao je ukratko sadržaj filma redatelj Mladen Juran.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a nastao je u produkciji Adriatic Art Media Filma u koprodukciji s Inter Filmom i HRT-om, u suradnji s Državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom, Gradom Zagrebom, Formula Filmom, Croatia Filmom i MH Filmom Paris.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.