Preskoči na glavni sadržaj

Premijera filma A.D.A.M. Vladislava Kneževića

U petak 30. svibnja u 20 sati u Cineplexxu Centar Kaptol u Zagrebu održat će se svečana premijera filma A.D.A.M. redatelja Vladislava Kneževića. Ovaj kratkometražni eksperimentalni film izrađen je u tehnici 3D stereoskopije, a nastao je u produkciji Bonobostudija.

A.D.A.M je kodno ime autonomne bespilotne letjelice za rudarsko istraživanje asteroida (Autonomous Drone for Asteroid Mining). U Kneževićevu filmu dron polako postaje svjestan, počinje samostalno djelovati i odbijati svaku komunikaciju s operaterima satelitske tvrtke koji ga pokušavaju pratiti. 

Film je medijski hibrid: načelno dokumentarističke zračne fotografije (Igor Zirojević) polako se uz zvučnu kulisu (Gideon Kiers) i dijaloge operatera (u tekstu Vladislava Kneževića i Hrvoja Pukšeca) pretvaraju u znanstvenofantastični film – no bez klasičnih popularno-dramatičnih kodova ZF-a. Sam redatelj napisao je da je A.D.A.M. film o „pokušaju uspostavljanja kontrole u stanju preopterećenosti nestabilnog i informacijski gustog prostora suvremenog hiperurbaniteta“.

Animaciju, stereografiju i kompoziting potpisuje Mario Kalogjera, a glasove su posudili Rei Hayama, Thomas Johnson i William Linn. Producentica je Vanja Andrijević iz Bonobostudija. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Projekcija se održava u dvorani 1 Cineplexxa Centar Kaptol, a ulaz je slobodan. Nakon filma uslijedit će razgovor s redateljem.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.