Preskoči na glavni sadržaj

Preko stotinu filmova na petom Avvantura Film Festivalu u Zadru

U Zadru će se od 23. do 29. kolovoza održati peti po redu Avvantura Film Festival, na kojem će ove godine gosti uživati u preko sto najnovijih filmskih ostvarenja. Festival donosi i vrlo bogat industrijski program, u sklopu kojeg nas očekuje i prvi KIN-KONG, kongres nezavisnih kinoprikazivača.

Na četiri lokacije u Zadru (Forum, Kazalište lutaka, Sv. Dominik i Trg pet bunara) gledatelji će u glavnom natjecateljskom programu vidjeti deset filmova, europskih koprodukcija, koji će se natjecati za Zlatnu Marašku. Među njima je i hrvatska manjinska koprodukcija Spomenik Michaelu Jacksonu u režiji Darka Lungulova. Tu je i natjecateljska sekcija Prvi i drugi film, okrenuta afirmaciji onih koji tek ulaze u svijet sedme umjetnosti, u kojoj će također biti prikazano deset filmova, a među njima i debitantski film Vanje Sviličić Zagreb Capuccino. Među deset filmova u natjecateljskom programu kratkog metra nalaze se tri hrvatska naslova: Priča za laku noć Vlade Zrnića, Kokoška Une Gunjak i Žuti suncobran Ane Opačić

U nenatjecateljskom programu na zadarskom Forumu bit će prikazane brojne hrvatske premijere poput Clouds of Sils Maria redatelja Oliviera Assaysa, A Most Wanted Man redatelja Antona Corbijna s Philipom Seymourom Hofmanom, The Homesman redatelja Tommy Lee Jonesa, čileanski film To kill a man Alejandra Fernandeza Almendrasa i Lucy Luca Bessona sa Scarlett Johansson u naslovnoj ulozi. U isti program uvršteni su i hrvatski filmovi Broj 55 Kristijana Milića i Vjetar puše kako hoće Zdravka Mustaća. Zemlje partneri 2014. godine su Island i Slovačka te će ih publika upoznati preko pomno odabranih filmskih naslova i autora koji dolaze u Zadar, a posebna je sekcija posvećena i recentnijoj kinematografiji Brazila. Unutar selekcije slovačkog filma bit će prikazana hrvatska koprodukcija Baršunasti teroristi u režiji Pavola Pekarčíka, Ivana Ostrochovskog i Petera Kerekesa.

Ovogodišnje izdanje Avvanture ugostit će tri Oskarovca: hrvatskog producenta Branka Lustiga, poljskog scenografa i dizajnera Allana Starskog (Schindlerova lista, Pijanist, Oliwer Twist) te Čedomira Kolara, producenta Ničije zemlje Danisa Tanovića. Osim njih u Zadar stižu Bent Hammer (Factotum, Home for Christmas), Hafsteinn Gunnar Sigurdsson (Paris of the North), španjolski producent Luis Minnaro (Zlatna palma u Cannesu za film Ujak Boonmee koji se sjeća prošlih života), nagrađivana rumunjska glumica Anamaria Marinca, kultni mađarski redatelj György Palfi, francuski producent Pierre Ange Le Pogam (Grace of Monaco), redatelj američke TV-serije Domovina Lodge Kerrigan te hrvatski redatelji Ognjen i Vanja Sviličić

U industrijskom dijelu festivala Filmforum Zadar Matchmaking održat će se 1. međunarodni filmski kongres kinoprikazivača KIN-KONG (u organizaciji HAVC-a i Avvanture), kao i druga sesija međunarodnog scenarističkog programa AdaptLab 2014., namijenjenog scenaristima koji se žele okušati u adaptiranju književnih djela za veliki ekran (dio TorinoFilmLaba). Tu je i program AMKA, mediteranska kreativna akademija, koju je pokrenuo festival u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zadru, kako bi dali doprinos populariziranju art-house kinematografije.  

Festival će u rujnu s dijelom programa gostovati u Podgorici, u suradnji s Fakultetom vizualnih umjetnosti pri Univerzitetu Mediteran Podgorica. Avvantura Film Festival jedini je hrvatski festival pod pokroviteljstvom Eurimagesa, a ove mu je godine partner i Europski parlament preko LUX nagrade, kao i Europska filmska akademija. Festival je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Više informacija potražite na službenoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.