Preskoči na glavni sadržaj

Baršunasti teroristi u Berlinu osvojili nagradu publike

Berlin, 15. veljače - Hrvatska manjinska koprodukcija Baršunasti teroristi na 64. Berlinaleu osvojila je nagradu nezavisnog žirija publike, Tagesspiegel Readers' Prize, za najbolji film u međunarodnom programu Forum. 

Tagesspiegel jedan je od nekoliko najtiražnijih dnevnih listova u Berlinu i Brandenburgu i od 2007. godine žiri njegovih čitatelja odabire najbolji film u Forumu. Riječ je o jednom od nezavisnih žirija Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu te jednoj od ukupno četiri nagrade koju dodjeljuje publika.

Na dodjeli, koja je počela danas u 12 sati, nagradu su primili redatelji i scenaristi filma - Peter Kerekes, Pavol Pekarčík i Ivan Ostrochovsky. Deveteročlani žiri u svojem je obrazloženju naveo da je između 36 filmova u Forumu odabrao baš ovaj „zbog hrabrog i ironijskog pristupa kontroverznoj tematici. Film je to koji kreira portrete tri radikalno različita lika čehoslovačke povijesti, pobunjenika koji su na korak od terorizma. Posebno uvjerljivom smatramo izvrsnu kombinaciju fikcionalnosti i dokumentarizma.”

Baršunasti teroristi (Zamatoví teroristi) dugometražni su dokumentarni film koji je nastao u koprodukciji Slovačke, Češke i Hrvatske - hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film. Berlinska projekcija Terorista u srijedu bila je međunarodna premijera, a svoju je svjetsku premijeru film imao na posljednjem izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma gdje je osvojio nagradu FEDEORA za najbolji dokumentarni film u glavnom programu, koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Mediterana i Europe.


Ekipa filma Baršunasti teroristi na dodjeli nagrada

Forum je jedan od tri najprestižnija programa Berlinalea, uz Međunarodnu natjecateljsku selekciju i Panoramu, a donosi inovativna djela „odmaknuta” od srednje struje koja njeguju nekonvencionalne filmske pristupe. Ove je godine doživio svoje 44. izdanje.

Nagradu publike u glavnom programu (koju dodjeljuju čitatelji Berliner Morgenposta) osvojio je film Boyhood Richarda Linklatera, a u programu Panorama favoriti publike su Difret Zeresenayja Berhanea Meharija (najbolji igrani film) i Der Kreis Stefana Haupta (najbolji dokumentarni film). Četvrtu festivalsku nagradu publike, za najbolji film LGBT tematike, osvojio je 52 Tuesdays redateljice Sophie Hyde.

Popis nagrada svih nezavisnih festivalskih žirija možete pronaći na ovoj poveznici. Ceremonija dodjele službenih nagrada, berlinskih Srebrnih i Zlatnih medvjeda, počinje večeras u 19 sati i moći će se pratiti online na ovoj poveznici.

Naslovnu fotografiju (s lijeva na desno: Ivan Ostrochovsky, Peter Kerekes, Pavol Pekarčík; foto: HAVC) u višoj rezoluciji možete preuzeti na ovoj poveznici.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.