Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljena fotomonografija 'Orson Welles u Hvaru'

U okviru programa proslave 150. obljetnice organiziranog turizma u Hvaru u petak, 17. kolovoza, predstavljena je fotomonografija 'Orson Welles u Hvaru' autora Duška Kovačića i Daniela Rafaelića. 

Tako je prošlogodišnja izložba fotografija kojom je obilježena stota obljetnica Wellesova rođenja prerasla u atraktivnu fotomonografiju sa stotinu fotografija koje evociraju njegov boravak u Hvaru 1967. godine i snimanje filma Kurs prema smrti, nazvanog u konačnoj verziji Dubina.

Ukoričene na 150 stranica i podijeljene u tri poglavlja, slike sa seta ovog nikad dovršenog Wellesovog filma prate prigodni tekstovi Duška Kovačića, Daniela Rafaelića, Tonka Maroevića, Slobodana P. Novaka, Slavka Kovačića i Nenada Polimca, oslikavajući kontekst onodobnih događanja. 

Svoja sjećanja na dane kad su u Hvaru boravili i snimali Orson Welles, Jeanne Moreau, Oja Kodar, Laurence Harvey i Michael Bryant, kazuju u knjizi sudionici - Oja Kodar, skripterica Ljuba Gamulin i Hvarani koji se sjećaju osebujnog Wellesovog lika i nastupa. 

Sintetizirajući tako dvije važne obljetnice, uz dokumentarni, fotomonografija ima promidžbeni i kulturološki značaj –  istaknuto je u predgovoru. 

Izdavači su Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara, a knjiga izlazi u nakladi Artresora iz Zagreba. 

Naslovne fotografije: scene sa snimanja filma Dubina

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.