Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb 2024.

U Galeriji Kranjčar održana je konferencija za medije 34. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2024 koji se od 3. do 8. lipnja odvija u Kinu SC, Kinu Kinoteka, u Muzeju suvremene umjetnosti te na drugim gradskim lokacijama. 

Filmski program čini gotovo 350 djela, gostuje 350 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju i dugometražne filmove tu su i veliki tematski blok posvećen humoru u animiranom filmu, retrospektive Phila Mulloya (izložba, masterclass, filmovi) i Krešimira Zimonića, češka animacija, Animafest PRO s 11. znanstvenim skupom Animafest Scanner i radionicom Rise & Shine, izložbeni program te Program za djecu i mlade.

Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove u međunarodnim i hrvatskim konkurencijama i detalje atraktivnih programa predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice Matea Milić i Paola Orlić, pročelnica Ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba Emina Višnić te dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo 2024, velikan britanske animacije Phil Mulloy. Predstavljena je festivalska špica autorice Irene Jukić Pranjić i glazbenika Damjana Brkića. Jukić Pranjić autorica je i festivalske ilustracije koju je u cjeloviti vizualni identitet festivala uklopio Studio Kuna zlatica.

Daniel Šuljić pozdravio je okupljene u ime jednog od tri najznačajnija festivala animiranog filma u svijetu, prestižne manifestacije koja i Zagreb čini „gradom animacije“, a Hrvatsku kulturu prepoznatljivu upravo po njoj. Za Animafest 2024 prijavljeno je više od 1800 filmova iz 77 zemalja. Šuljić je uputio na ekskluzivnost selekcije Velikog natjecanja kratkometražnog filma koju uspješno prođe manje od 4% prijavljenih radova (35 od preko 900). S posebnim zadovoljstvom Šuljić je istaknuo šest hrvatskih djela u najjačim međunarodnim konkurencijama: Leptir Sunčane Brkulj, Žarko, razmazit ćeš dite! Veljka i Milivoja Popovića, Tri tičice Zarje Menart, Koke Petre Pavetić Kranjčec, Prozori s južne strane Eugena Bilankova i Tajni vrt Filipa Gašparovića Melisa. Natjecanje hrvatskog filma donosi, pak, 22 nova rada, među kojima su i novi filmovi Lucije Mrzljak, Hane Tintor te Thomasa Johnsona i Ivane Bošnjak, kao i tri izvrsne koprodukcije sa Slovenijom. "Hrvatska scena je živahna, puno je mladih, a posljednjih godina autorice snažno prevladavaju. I konkurencija za ulazak u Natjecanje hrvatskog filma je velika, pa trebamo biti ponosni na uspjeh ALU-a," rekao je Šuljić.

Čak 27 svjetskih premijera (7 u Velikom natjecanju) svakako ukazuje na prestižan status festivala, dodaje je umjetnički ravnatelj festivala, izdvojivši i animacijske zvijezde koje se ove godine natječu u Zagrebu, poput dobitnice Zlatne palme Flóre Anne Bude (27), pobjednice Ottawe i Toronta Darije Kaščeve (Elektra), Animafestovih laureata Rya Orikase, Yumi Joung, Tomeka Popakula i Georgesa Schwizgebela.

Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je Philu Mulloyu (r. 1947.) – dobitniku Nagrade za životno djelo Animafesta 2024. Iako je kao nekadašnji student slikarstva i diplomant škole za film i TV prvobitno karijeru započeo kao redatelj igranih filmova, prema vlastitom je svjedočenju u animaciju „zagazio“ kasnih 80-ih jer mu je taj medij nudio mogućnost potpune slobode i autonomije u gradnji vlastitih svjetova. Stvarajući kratke animirane filmove pojednostavljenom tehnikom crtanja običnim crnim tušem i perom na bijelom papiru realizirao je stilski koherentan opus prepoznatljiv po grubom i sirovom izrazu, ekstremnom minimalizmu, crnom humoru, parodiji te beskompromisnom komentiranju „animalizirane“ ljudske prirode i društva. Uz retrospektivu 20 Mulloyjevih filmova, u Galeriji Kranjčar priređuje se ekskluzivna izložba 30 crteža i do sada neprikazanih filmova, a veliki majstor održat će i masterclass.

"Nisam odmah povjerovao da sam dobio Animafestovu Nagradu za životno djelo. Već dugo ne pohodim festivale i mislio sam da su me zaboravili. To je fantastično. Oduvijek sam osjećao veliko poštovanje prema Animafestu i njegovom izboru filmova. Moja supruga je upravo osvojila jednu nagradu, pa mi je drago da je sustižem. Nadahnuća su moga cjelokupnog stvaralaštva strahote Auschwitza i Dachaua kojih sam rano postao svjestan te Katolička Crkva pod čijom sam se paskom školovao. Rekao bih da je u mome stvaralaštvu prisutna čovječnost, da sam humanist iako prikazujem ružne strane života i svoje gađenje prema njima," rekao je Mulloy.

"Iz perspektive gradske kulturne politike važna nam je posvećenost festivala autorima i autoricama, tj. promoviranje umjetničkog stvaralaštva. Tijekom Animafesta Zagreb doista postaje sjecište svjetskih kultura, a znakovi našeg kulturnog života odašilju se u svijet. Iznimno je važan doprinos festivala gradskoj i nacionalnoj kulturnoj sceni. Dok traje Animafest gradom vlada posebna atmosfera kojoj se svi radujemo," rekla je Emina Višnić.

Zagrebačkom duhu festivala ove će godine ponovno doprinijeti i omiljeni Animafestov open air. Festival će 31. svibnja na Ribnjaku u suradnji s Centrom mladih Ribnjak u 21.30 sati prikazati novi film velikog majstora anime Hayaa Miyazakija Dječak i čaplja koji je nagrađen Oscarom.

"Naša sjajna suradnja s različitim gradskim institucijama, poput MSU-a, centara za kulturu, različitih službenika s kojima se možemo prijateljski, otvoreno i brzo razgovarati, signal je da ćemo zajedno sretno dočekati završetak planirane obnove prostora u kojima će nam biti još bolje i ljepše," kazala je Matea Milić.

Naposljetku, festivalski petak 7. lipnja bit će posvećen uspomeni na Borivoja Dovnikovića Bordu, velikana Zagrebačke škole koji je dao i golem doprinos nastanku i razvoju Animafesta. Toga dana organizatori i gosti festivala prisustvovat će svečanom imenovanju jednog trešnjevačkog parka Bordinim imenom, posjetiti izložbu u Kući karikature te pogledati dokumentarni film u nastanku Jelene Novaković u KIC-u.

U žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma biti poljska animatorica poznata po snažnim ženskim pričama i perspektivama Marta Pajek, južnoafrička animatorica poznata po animaciji pijeskom Naomi Van Niekerk, njemački kralj groteske i crnog humora Malte Stein, ukrajinska animatorica proslavljena filmom o Mariupolju Sofia Melnjik i hrvatski filmski skladatelj Vjeran Šalamon. Stein i Van Niekerk boravak u Zagrebu iskoristit će i za održavanje masterclassa. Portugalski redatelj nominiran za Oscara i dobitnik Nagrade publike Animafesta za Prodavače leda João Gonzales sudit će u objedinjenom žiriju Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma uz Dianu Cam Van Nguyen, vijetnamsku redateljicu koja radi u Češkoj, pobjednicu Clermont-Ferranda nominiranu za Europsku filmsku nagradu, i direktoricu švicarskog festivala Fantoche Ivanu Kvesić. Gonzales i Cam Van Nguyen također će održati masterclassove.

Natjecanje studentskog filma čine 42 djela (probrana od 850 prijava), a francuska škola La Poudrière, prepoznatljiva ponajprije po 2D crtačkim tehnikama, zaslužila je naslov najbolje škole animacije. Dva nova filma škole bit će prikazana u natjecanju, a brojne druge gledatelji će vidjeti u tradicionalnoj pobjedničkoj retrospektivi. Na otvorenju Animafesta prvi će puta biti dodijeljena i nagrada ASIFA Student Award Međunarodne asocijacije animiranog filma, a primit će je Nikolina Žabčić za film Ma! Ljubav je boja!. Dvanaest kandidiranih filmova festival će prikazati u posebnom programu.

U žiriju Velikog natjecanja dugometražnog filma bit će britanski majstor lutka filma nominiran za Oscara i BAFTA-u Barry Purves (koji će održati i masterclass), predsjednik grčkog festivala animacije Animasyros Vassilis C. Karamitsanis te češko-britanska animatorica i aktivistica Vera Neubauerova.

U programu čije će se središnje projekcije odvijati u večernjim satima u Kinu Kinoteka šest je impresivnih djela koje je predstavila Matea Milić: Sultanin san (r. Isabel Herguera) koji djelomično adaptira indijsku feminističku utopiju iz 1905. godine, a dijelom se bavi traganjem mlade animatorice za ženskim principima; kanadski coming of age Adam se polako mijenja (r. Joël Vaudreuil) temeljen na karikaturalnom stilu i priči o mladiću na kojega uvrede fizički utječu (pobjednik festivala u Ottawi); animirani dokumentarac Pelikan plava (r. Lászlo Csáki) o grupi mladih krivotvoritelja karata nakon pada komunizma u Mađarskoj 1990-ih; raskošna dječja bajkovita fantazija Široko i kraljevstvo vjetrova Benoîta Chieuxa u stilu franko-belgijske škole (Nagrada publike u Annecyju, za uzrast 8+), Linda želi pile! Sebastiena Laudenbacha i Chiare Malte, rad usmjeren na dinamičan odnos majke i kćeri (pobjednik Annecyja i CineKida, dobitnik nagrada César i Lumiere nominiran i za Europsku filmsku nagradu, za uzrast 8+); Feniks: Sjećanje na cvijet Shojira Nishimija, spektakularni znanstvenofantastični anime, adaptacija mange legendarnog Osamua Tezuke koji ju je smatrao svojim životnim djelom.

Daniel Šuljić predstavio je i opsežni tematski program posvećen humoru u animiranom filmu u šest cjelina koncipiranih po vrstama humora: slapstick (geg), crni humor, teatar apsurda, verbalni humor, satira i "ljudi smo". 

U retrospektivnim programima Animafesta 2024 zaslužno mjesto pripada i jednom od posljednjih velikana Zagrebačke škole crtanog filma i hrvatskog stripa Krešimiru Zimoniću, dok će noviji radovi afirmiranih imena poput Billa Plymptona, Paula Fierlingera, Borisa Labbéa, Thea Usheva, Ruth Lingford, Maxa Hattlera, Witolda Giersza i Kojija Yamamure biti prikazani u programu Iz majstorskih radionica uz sudjelovanje samih autora. U istom se programu prikazuje i restaurirana Pozivnica Branka Ranitovića. Naposljetku, češka animacija (među najstarijima u svijetu) s filmovima velikana poput Švankmajera (povodom 90. rođendana), Barte, Trnke, Brdečke, Pojara i Pavlatove u fokusu je posebnog programa Animafesta 2024. Jedna cjelina posvećena je češkom humoru, a jedna i suvremenoj češkoj animaciji.

Perjanica Animafest PRO-a 11. je međunarodni simpozij o suvremenoj animaciji Animafest Scanner (4. i 5. 6., KIC). Predavanjem će ga otvoriti Ingo Petzke, međunarodno priznati njemački stručnjak na području filmske i videoumjetnosti te dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma 2024. Na simpoziju će se raspravljati o ranoj povijesti animacije, montaži i humoru u animiranom filmu te pitanjima autorstva povezanima s upotrebom umjetne inteligencije. Simpozij je otvoren zainteresiranoj javnosti.

Na trećem izdanju programa Rise & Shine koji Animafest organizira s ljubljanskom Animatekom i u suradnji s CEE Animation bit će predstavljeno 11 projekata iz isto toliko zemalja, uključujući i Hrvatsku. Mentori će ponovno biti oskarovac Michaël Dudok de Wit, višestruki dobitnik Nagrade Goya Pedro Rivero i Anna Vášová, scenaristica i producentica golemog međunarodnog iskustva. 

Cijelu najavu programa pronađite ovdje, a detaljne informacije pronađite na službenoj stranici Animafesta. 

Ponešto od Animafestova programa moći će se vidjeti i izvan Zagreba. U suradnji s Festivalom mediteranskog filma u Splitu će biti prikazan AFN-ov program "That's What She Said" s izborom recentnog europskog "ženskog pisma" animacije, a s dijelom programa Animafest 2024 gostovat će i u Art-kinu Croatia te na Dječjem festivalu Tobogan u Rijeci.

Naslovne fotografije: predstavljanje programa Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.