Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program 21. Zagreb Film Festivala

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 18. listopada u Uraniji ― prostoru kreacije program 21. izdanja Zagreb Film Festivala predstavili su direktor ZFF-a Boris T. Matić i producentice Lana Matić i Selma Mehadžić. 

“'Uzbuđeni smo što publici možemo predstaviti još jedno programski bogato i raznovrsno izdanje koje će se održati od 6. do 12. studenog u CineStaru Branimir, kinima SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Dugometražnu konkurenciju ― izbor najboljih debitantskih ostvarenja iz cijelog svijeta, zbog sanacije gradskih kina, ove godine prikazujemo u CineStaru Branimir, a u programima Ponovno s nama i Velikih 5 donosimo niz filmskih naslova afirmiranih autora. Riječ je o filmovima koji će sasvim sigurno obilježiti nadolazeću filmsku sezonu, a naša publika moći će ih gledati među prvima”, izjavio je Boris T. Matić.

 Glavni natjecateljski program  

Za Zlatna kolica u Međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji natječe se osam filmova. Dugometražni prvijenac Jasne Nanut, komedija Sedmo nebo otvorit će 21. izdanje ZFF-a. Film je razvijan na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij, a prati ljubavne nevolje šarmantnog preljubnika (Krešimir Mikić) kroz niz tragikomičnih pokušaja da prizna aferu supruzi (Iva Mihalić). U školske klupe gledatelje vraća i Ekskurzija, prvijenac Une Gunjak (Kokoška ― Nagrada EFA-e za najbolji kratki film 2014), bh. kandidat za Oscara i priča o sarajevskoj tinejdžerici Iman (Asja Zara Lagumdžija), koju naizgled bezopasna laž dovede u središte školskog skandala. Film je realiziran u koprodukciji s hrvatskim Nukleus filmom, a koproducent je Siniša Juričić.

Film Lost Country redatelja Vladimira Perišića (Obični ljudi, 2009) gledatelje vodi u Srbiju 1996. godine. Petnaestogodišnji Stefan pred najtežom je odlukom ― mora se suprotstaviti voljenoj majci (Jasna ĐuričićQuo Vadis, Aida?), glasnogovornici korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Tjednu kritike u Cannesu, gdje je glumac Jovan Ginić ovjenčan nagradom zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu. Film je nastao u koprodukciji s hrvatskom Kinoramom, a koproducentica je Ankica Jurić Tilić

Još dva nagrađivana filma regionalnih autora prikazat će se u glavnom programu izvan konkurencije. To su povijesni triler nagrađen u Sarajevu i Locarnu Čuvari formule u režiji slavnog glumca, producenta i redatelja Dragana Bjelogrlića te prštava drama o obitelji čiji članovi nisu u krvnom srodstvu, ali dijele eksplozivne karaktere, Domaćinstvo za početnike Gorana Stolevskog, dobitnik nagrade Queer Lion u Veneciji koji je realiziran u koprodukciji s hrvatskom Kinoramom (koproducentica je Ankica Jurić Tilić). Prije Domaćinstva za početnike prikazat će se kratkometražni film Zvonimira Berkovića Moj stan iz 1963, nagrađen posebnim priznanjem žirija Festivala u Cannesu, kojim će se obilježiti 70 godina Zagreb Filma.

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim savezom slijepih, projekcije filmova Sedmo nebo i Ekskurzija bit će prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.

U nacionalnoj kratkometražnoj konkurenciji Kockice za Zlatna kolica natječe se 8 filmova po izboru selektora Vladimira Gojuna. Ove godine to su: Niska trava Davida Gaše, Škafetin Paška Vukasovića, Neka ljubav kaže sve o nama Kristine Barišić, Susjede bubice Filipa Zadre, Čopor Marka Jukića, Skummy Saše Poštića, Dobro je, lijepo je Luke Galešića i Ja ću prva Martine Marasović.

Prava istina priče o šori Andreje Slaviček, film uvršten u program Tjedna kritike u Cannesu, prikazat će se Izvan konkurencije, čime festival sudjeluje u projektu "H15 ― 15 godina u našem filmu" i obilježavanju 15 godina djelovanja HAVC-a.

Cijeli natjecateljski program pronađite na OVOJ poveznici

Poznati su i članovi žirija 21. Zagreb Film Festivala. O najboljim dugometražnim filmovima odlučivat će žiri u sastavu makedonske glumice i producentice Labine Mitevske (Bog postoji, njeno ime je Petrunija, Najsretniji čovjek na svijetu) austrijskog scenarista i redatelja Sebastiana Meisea (Konačna sloboda ― Zlatna kolica, ZFF 2021) i norveške producentice Renée Hansen Mlodyszewski (Najgora osoba na svijetu); a o kratkometražnim pobjednicima žiri u sastavu: hrvatski redatelj Josip Lukić (Nije zima za komarce ― Zlatna kolica, ZFF 2022), slovenski redatelj Matjaž Ivanišin (I tako je završilo ljeto ― Zlatna kolica, ZFF 2022) i Daniel Ebner, suosnivač i umjetnički direktor festivala Vienna Shorts.

 Ostali filmski programi  

Niz intrigantnih svjetskih ostvarenja donose i ostali programi 21. ZFF-a: Ponovno s nama, Velikih 5, Mreža festivala Jadranske regije, PLUS, KinoKino i Nagrada publike LUX.

Šest dugometražnih filmova autor(ic)a, koje je publika ZFF-a upoznala u Glavnom programu prošlih izdanja, predstavljeni su u natjecateljskom programu Ponovno s nama. Ne očekuj previše od kraja svijeta (Do Not Expect Too Much from the End of the World aka A Case History) slavnog rumunjskog redatelja Radua Judea urnebesna je satira na temu suvremene kulture rada nagrađena posebnim priznanjem u Locarnu (koprodukcija: Kinorama, koproducentica Ankica Jurić Tilić). Pamtim samo sretne dane (Good Times, Bad Times), nadrealistično i melankolično ostvarenje Nevija Marasovića (Vis-À-Vis, Goran), ujedno je i posljednji film velikog slovenskog glumca Radka Poliča. Filmove iz programa Ponovno s nama ocjenjivat će žiri u sastavu: snimatelj Stanko Herceg, montažerka i redateljica Višnja Skorin i redatelj Josip Žuvan. Sve naslove iz programa Ponovno s nama pronađite na ovoj poveznici.

Ove godine KinoKino postao je cjelogodišnji filmski program za djecu, a tijekom ZFF-a u Kinu Kinoteka i MSU-u bit će predstavljen izbor dugometražnih igranih filmova koji će se natjecati za nagradu dječjeg žirija. Popularni program Moj prvi odlazak u kino, osim za širu publiku, bit će predstavljen i djeci Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u sklopu projekta Film u bolnici, a u suradnji sa Sedmim kontinentom. Posebno osmišljen za publiku srednjoškolskog uzrasta, ZFF-ov program PLUS dijelom će biti prikazan u kinu, a dijelom online.

Treću godinu zaredom svoje mjesto među natjecateljskim programima ZFF-a ima program Mreže festivala Jadranske regije, regionalnog festivala nastalog udruživanjem Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog filmskog festivala LIFFE i Zagreb Film Festivala. Naslove iz spomenutog programa pronađite na ovoj poveznici

U popratnom programu Nagrada publike LUX, ostvarenom u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, gledamo estonski dokumentarac Smoke Sauna Sisterhood redateljice Anne Hints.

Program Festivali pod reflektorom okuplja gotovo 50 recentnih dugometražnih i kratkometražnih naslova što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori deset europskih filmskih festivala: od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, pa do Filmskog festivala u Locarnu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts. Svi filmovi iz programa bit će dostupni za besplatno gledanje na platformi kinoeuropa.hr za vrijeme Festivala.

 Industrija  

Bogat izbor masterclassova, radionica, panel-diskusija i čak dva pitching foruma za publiku svih uzrasta i interesa donosi ZFF-ov program Industrija, namijenjen edukaciji i umrežavanju filmskih stručnjaka u regiji. Industrija će i ove godine ugostiti niz uglednih filmskih profesionalaca u svojstvu predavača. To su Renée Hansen Mlodyszewski, producentica filma Najgora osoba na svijetu i članica ovogodišnjeg Žirija dugometražnog igranog filma, nagrađivana njemačka montažerka Bettina Böhler, česta suradnica redatelja Christiana Petzolda i Margarethe von Trotte, koju su mediji prozvali “nevjerojatnom nevidljivom ženom njemačke kinematografije”, kao i slovenski filmaš s češkom adresom Olmo Omerzu koji se na ZFF-u već predstavio s čak tri svoja filma (Obiteljski film, Zimske mušice, Posljednji dani patrijarhata). Prvi put u sklopu Industrije, u suradnji s prestižnim sajmom Talents and Short Film Market, održat će se radionica i pitching forum Ispričaj mi priču.

Dva izlaganja održat će se u suorganizaciji s DKE ― Uredom MEDIA Hrvatske. Voditeljica Deska Kreativna Europa Anera Stopfer predstavit će poziv za Kreativni inovativni laboratorij u programu Kreativna Europa, a u sklopu događanja MEDIA info dan ― što tu ima za mene? voditeljica DKE ― Ureda MEDIA Martina Petrović podijelit će smjernice za prijavu vlastitog filmskog projekta na pozive Potprograma MEDIA.

Edukativni program Industrije i ove će godine podržati razvoj novih talenata u Hrvatskoj i regiji uz niz radionica i pitching forum: radionice Moj prvi scenarij, Moja prva videoigra i 54+, radionica izrade filmskih trailera i pitching forum Industrije Mladost!

Program Industrije ostvaren je u suradnji s brojnim partnerima: Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskim društvom filmskih djelatnika, Društvom hrvatskih filmskih montažera, Akademijom dramske umjetnosti, Talents and Short Film Marketom, Institutom MIDPOINT, Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela, DKE ― Uredom MEDIA Hrvatske, Talijanskim filmskim institutom, Filmskom agencijom Sjeverne Makedonije i Algebrom.

Naslovne fotografije: konferencija za medije povodom najave programa Zagreb Film Festivala; Boris T. Matić, Lana Matić i Selma Mehadžić (autor fotografija: Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.