Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen Nacionalni program 58. festivala igranog filma u Puli

U srijedu, 29. lipnja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održana je središnja najavna press konferencija 58. Festivala igranog filma u Puli (9. - 23. srpnja 2011.). Nakon uvodnog obraćanja ravnateljice Festivala Zdenke Višković-Vukić, umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković predstavio je Nacionalni program koji ove godine broji 19 naslova, što je 9 više u odnosu na prethodno izdanje Festivala, te je podijeljen na na Glavnu sekciju i Sekciju manjinskih koprodukcija. 

Nakon Nacionalnog programa, Vidačković je najavio natjecateljski program kratkih filmova čija je posebnost skupina erotskih filmova studenata ADU te predstavio ocjenjivački sud Nacionalnog programa pod predsjedavanjem filmskog kritičara Živorada Tomića. Na pressici je najavljen i novitet ovogodišnjeg festivala kojim se namjerava stati na kraj financijskim i praktičnim problemima s 35mm kopijama - digitalne projekcije filmova iz Nacionalnog programa 's najsvjetlijeg projektora na svijetu po Guinessu' - DP2K-32B.

U NACIONALNOM PROGRAMU 58. festivala igranog filma u Puli koji će se održati od 16. do 23. srpnja 2011. bit će prikazano19 filmova, od čega 10 u Glavnoj sekciji, a 9 u Sekciji manjinskih koprodukcija. U glavnoj je sekciji Nacionalnog programa pet filmova nastalih temeljem scenarija odobrenih na javnim pozivima HAVC-a, a pet ih je snimljeno u nezavisnim produkcijama, te su odlukom HAVC-a dobili naknadnu financijsku potporu. Šest filmova iz Glavne sekcije potpisuju debitanti: Kušan, Žaja, Čakić-Veselič, Tardozzi, Tomić i Škorić, a među četiri iskusnija su Matanić i Oki te veterani Radić i Ivanda.

Nacionalni program ovogodišnjeg Festivala u Puli obilježit će povratak dječjeg filma. Naime, tri ovogodišnja hrvatska filma u glavnim ulogama imaju djecu, a dva bi se mogla kategorizirati kao filmovi za djecu – to su povijesni Lea i Darija Branka Ivande, te fantastični Koko i duhovi Danijela Kušana i Duh babe Ilonke Tomislava Žaje. Osim dvije drame - Kotlovina Tomislava Radića te Korak po korak Biljane Čakić-Veselič, hrvatsku kinematografiju u Puli će predstaviti čak tri kriminalistička trilera: psihološki Ćaća Dalibora Matanića, noirovski Mrak Dana Okija te Fleke Alda Tardozzija, ratna drama Jozef Stanislava Tomića te erotska komedija 7sex7 Irene Škorić.  Umjesto na 35mm kopijama, kao dosad, filmovi iz nacionalnog programa bit će prikazani s digitalnog projektora. Time će se, ističu organizatori, u Puli moći prikazati i filmovi producenata koji nisu imali novca za izradu 35mm kopije ili je nisu stigli izraditi.

Ove godine Festival prikazuje čak 12 filmova iz regije, od čega je 7 u programu manjinskih koprodukcija: slovenski Piran-Pirano Gorana Vojnovića i Laku noć, gospođice Metoda Peveca, bosansko-hercegovački Belvedere Ahmeda Imamovića, srbijanski Neprijatelj Dejana Zečevića, Bijeli lavovi Lazara Ristovskog i Kako su me ukrali Nijemci Miše Radovanovića te crnogorski Lokalni vampir Branka Baletića. Osim regionalnih koprodukcija tu je i jedna s Danskom – Soba 304 Birgitte Staermose i jedna s Njemačkom – Max Schmelling Uwea Bolla.

Pet filmova iz regije je u Međunarodnom programu: makedonski Majke Milče Mančevskog, slovenski Circus fantasticus Janeza Burgera te srbijanski Montevideo – Bog te video Dragana Bjelogrlića, Cinema Komunisto Mile Turajlić i Šišanje Stevana Filipovića.

U PROGRAMU KRATKOG FILMA, koji je od prošle godine natjecateljski bit će prikazano dvadeset filmova, od koji su deset režirale mlade redateljice (Sonja Tarokić, Barbara Vekarić (2 filma), Hana Jušić, Silva Ćapin, Kristina Vuković, Neda Radić (2 filma), Ivana Škrabalo i Daina Oniunas Pusić), a deset redatelji (Jadran Puharić, Ivica Mušan, Neven Dužanec, Filip Mojzeš, David Kapac (2), Denis Lepur, Marko Stanić, Saša Dodik, Filip Šovagović i Josip Žuvan). Od spomenutih filmova, samo dva su prikazana na Danima hrvatskog filma, a ostalo su premijere. Većina ostvarenja erotske je tematike, a među njima je i grupa kratkih filmova nastalih u produkciji ADU Zagreb po kratkoj priči Tarika Kulenovića Igra tucanja, a koji će biti prikazani zajedno iste večeri.

Umjetnički ravnatelj Festivala igranog filma u Puli potom je predstavio i ovogodišnje OCJENJIVAČKE SUDOVE. Ocjenjivačkim sudom Nacionalnog programa predsjedavat će filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić, a članovi će biti scenograf i redatelj Vladimir Tadej, redatelj i scenarist Goran Dević, glumica Nataša Janjić i snimatelj Stanko Herceg.

Ocjenjivačkim sudom Međunarodnog programa predsjedavat će Paul Bradley, glavni producent tvrtke Merchant-Ivory; a članovi su talijanski filmolog Paolo Minuto, filmolog i bivši dugogodišnji predsjednik Talijanske i Svjetske federacije kino klubova, te kanadski glumac Niels Schneider, dobitnik Nagrade Chopard za glumačko otkriće 2010. godine u Cannesu.

Opširnije o festivalu i programima možete pronaći na službenim festivalskim stranicama ovdje.

Naslovne fotografije: prizor iz filma Soba 304; Koko i duhovi; Lea i Darija; Duh babe Ilonke

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.