Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljanje portala Medijska pismenost 

U ponedjeljak, 20. lipnja, u 11 sati u velikoj dvorani Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu (Lepušićeva 6) predstavlja se portal medijskapismenost.hr, koji su pokrenuli Agencija za elektroniičke medije i UNICEF u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, Fakultetom političkih znanosti, Hrvatskim audiovizualnim centrom i Hrvatskim filmskim savezom.

Pod sloganom “Abeceda za 21. stoljeće” portal Medijska pismenost (medijskapismenost.hr) nastaje kao nastavak dosadašnjih zajedničkih aktivnosti  AEM-a i UNICEF-a, a s ciljem unapređenja medijske pismenosti kod roditelja i djece te ostvarivanja zaštite prava djece u medijima.

Podizanje standarda medijske pismenosti najbolji je način zaštite djece i mladih od potencijalno štetnih medijskih sadržaja, a jednako tako podrazumijeva i medijsko opismenjavanje roditelja, skrbnika i učitelja. Ovaj portal primarno je namijenjen roditeljima, a potom učiteljima i djeci.

Iz UNICEF-a dodaju kako recentna istraživanja pokazuju da djeca u Hrvatskoj gledaju televiziju do 10 sati tjedno bez prisustva odrasle osobe te da djeca i mladi u prosjeku provode pet sati dnevno na internetu. Istovremeno, samo 22% mladih u dobi između 15 do 18 godina smatra da medijska pismenost uključuje kritičko promišljanje medijski posredovanih informacija. Podaci su to koji govore da je nužno potaknuti edukaciju i razgovore o medijima te sigurnom korištenju tehnologija bez kojih ne možemo napredovati u 21. stoljeću.

Hrvatski audiovizualni centar pridružio se ovom hvalevrijednom projektu budući da od prošle godine i sam aktivno razvija područje filmske, odnosno audiovizualne pismenosti, koja je jedna od temeljnih kompetencija koje vode boljoj medijskoj pismenosti.

Projekt će predstaviti član Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović i Gorana Dojčinović, voditeljica komunikacija iz hrvatskog ureda UNICEF-a, a o važnosti medijske pismenosti i svom doprinosu u podizanju iste u Hrvatskoj govorit će i prodekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Igor Kanižaj, prodekanica Akademije dramske umjetnosti Tatjana Aćimović, zatim voditelj Projekta filmske pismenosti Hrvatskog audiovizualnog centra Uroš Živanović te tajnica Hrvatskog filmskog saveza Marija Ratković Vidaković.

Portal Medijska pismenost možete posjetiti na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.