Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljanje novih filmoloških izdanja HFS-a posvećenih filmskoj stilistici

Gostujući u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Hrvatski filmski savez predstavit će u petak, 3. studenoga 2017. dvije nove knjige iz pera domaćih filmologa mlađe generacije. 

Neke tendencije klasičnoga filma: tri eseja Bruna Kragića i Filmski stil: teorijski pristup i stilistika hrvatskog igranog filma Krunoslava Lučića, proizašle su iz zasebnih doktorskih disertacija dvojice autora, kojima je zajedničko bavljenje pitanjima definicije, razvrstavanja i analitičke identifikacije filmskih stilova u relevantnim filmskim djelima.

Bruno Kragić ograničava se pritom na klasični stil i hollywoodski film, polazeći od stajališta da se klasični stil, prolazeći kroz razne preobrazbe, sučeljavao s vlastitim pretpostavljenim suprotnostima, ulazio u dijalog s baroknim, modernističkim i eksperimentalnim temperamentima koji su ga mijenjali, supostojeći unutar klasičnoga filma. Tri eseja u ovoj knjizi usredotočuju se na određene retoričke i poetičke odmake od funkcionalne paradigme, u narativnim digresijama i stankama, napose u filmovima Johna Forda, u nekim fazama poetika i opusa drugih hollywoodskih redatelja koje se mogu vezati uz ideju kasnoga stila, te u glumačkim utjelovljenjima iste te ideje.

Lučić pak polazi od suvremene teorije filmskoga stila zasnovane na takozvanom funkcionalnom pristupu kako su ga formulirali i primjenjivali filmolozi Noël Caroll i David Bordwell, te na srodnom mu konfigurativnom pristupu hrvatskoga teoretičara filma Hrvoja Turkovića. Uz analitičku razradu bitnih sastavnica i načela filmskoga stila, knjiga nudi teorijsko objašnjenje mehanizma njegova funkcioniranja na primjerima iz svjetske kinematografije, kao i konkretan opis različitih općih stilskih konfiguracija, poput klasične i modernističke, te njihovih specifičnih stilskih varijanti u hrvatskom dugometražnom igranom filmu u razdoblju između 1945. i 1991. godine. Podtipovi klasične i modernističke konfiguracije analiziraju se u filmovima Ante Babaje, Branka Bauera, Zvornimira Berkovića, Kreše Golika, Fadila Hadžića, Vatroslava Mimice, Zorana Tadića i Ante Peterlića.

U predstavljanju  koje počinje u 19 sati, uz autore knjiga sudjeluju njihovi recenzenti, teoretičar filma Hrvoje Turković i filmolog Nikica Gilić te urednica Diana Nenadić

Oba izdanja sufinancirao je Hrvatski audiovizualni centar.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.