Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljanje monografije o Zvonimiru Berkoviću

U srijedu 20. travnja u 19 sati u velikoj dvorani zagrebačkog kina Tuškanac bit će predstavljena monografija o Zvonimiru Berkoviću, kazališnom i glazbenom kritičaru, filmskom scenaristu, redatelju i publicistu te nedvojbeno jednom od najvećih erudita i najlucidnijih intelektualaca novije hrvatske povijesti.

Monografija u izdanju Hrvatskog filmskog saveza djelo je petnaestak autora i većim je dijelom usredotočena na Berkovićev filmski opus te donosi analitičko-interpretativne i esejističke tekstove o njegovim najznačajnijim filmovima i (ne)realiziranim scenarijima, ali i sveobuhvatne portrete koji se dotiču drugih, jednako plodnih stvaralačkih područja u kojima se iskušavao prije i poslije aktivna bavljenja filmom. U monografiji se oglasio i sam Berković u opsežnom i provokativnom bio-filmografskom intervjuu koji je s njim vodio filmski kritičar Nenad Polimac u tjednima prije njegove smrti.

O Berkoviću i knjizi njemu posvećenoj u kinu Tuškanac govorit će glumac Rade Šerbedžija, redatelj Branko Ivanda, filmska kritičarka Alemka Lisinski te urednici Nenad Polimac i Diana Nenadić.

Predstavljanje monografije, kojem je pokrovitelj Društvo hrvatskih filmskih redatelja, prvi je dio večeri posvećene Berkoviću, koja se nastavlja projekcijom njegovih filmova: kratkog dokumentarnog eseja More, grebeni, pisma iz 1987. te igranog remekdjela Rondo iz 1966. u okviru kino-ciklusa filmskih pedesetogodišnjaka. Promocija započinje u 19.00, a projekcija filmova u 21.00 sat.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.