Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Modernizam u hrvatskom igranom filmu'

Predstavljanje knjige Tomislava Šakića 'Modernizam u hrvatskom igranom filmu – Nacrt tipologije' održat će se u zagrebačkom kinu Europa, u dvorani Müller, u ponedjeljak 26. rujna 2016. u 18.00 sati. 

Uz autora Tomislava Šakića knjigu će predstaviti Hrvoje Turković i Nikica Gilić. U nastavku promocije bit će, s početkom u 19.15, prikazan film Vatroslava Mimice Ponedjeljak ili utorak (1966.). 
  
Modernizam u hrvatskom igranom filmu pristupa raspravi o modernizmu u kinematografiji s mnogih strana: što je to uopće filmski modernizam? Zar nije film kao medij 20. stoljeća nužno moderan? Kako tumačiti filmske modernizme u općem toku povijesti moderne umjetnosti? Izvodi li filmska povijest samu sebe uvijek iznova ili se možemo odvažiti i ustvrditi da postoje dva temeljna tipa narativnoga filma – klasični i moderni? Je li hrvatski film ikada bio moderan? Kad je to bio, koliko je bio moderan i na koje sve načine? Što se zbiva kad se na stilistički zemljovid europskoga filmskog modernizma, u postojeće tipologije i klasifikacije, ucrtaju filmovi nastali u Hrvatskoj između sredine 1950-ih i početka 1980-ih, a što kad se jedna moguća tipologija modernizma u lokalnoj kinematografiji pokuša sravniti s globalnim stilističkim klasifikacijama? Što s činjenicom da hrvatski film u to vrijeme nije bio nacionalna kinematografija? Što s nepreglednom stilskom heterogenošću modernizma na filmu te koliko ga je i gdje u hrvatskim filmovima? Stoga i jest posrijedi nacrt tipologije, prividni pogled odozgo koji je proizašao iz cjeline pogledanoga filmskog korpusa.

Tomislav Šakić (1979) diplomirao je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2003. te na istom fakultetu polazio poslijediplomski studij književnosti i 2012. doktorirao u polju znanosti o umjetnosti (grana filmologije). Povijest hrvatskog filma predavao je na Hrvatskom seminaru za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole, na Školi medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić', pri Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik (Croaticum) Filozofskog fakulteta te na Hrvatskim studijima, gdje je od 2015. naslovni docent. Član je uredništva Hrvatskoga filmskog ljetopisa (2005–2012. izvršni urednik) te koautor knjige 'Hrvatski filmski redatelji I'. (2009). S Aleksandrom Žiljkom uredio je antologiju 'Ad Astra: antologija hrvatske znanstvenofantastične novele od 1976. do 2006. godine' (Nagrada SFERA, 2007), a od 2007. s njim uređuje i časopis za književnu fantastiku 'Ubiq' (Prix Européen de Science Fiction za najbolji časopis, 2011). Od 2004. zaposlen je u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu (od 2013. znanstveni suradnik, a od 2016. leksikograf u drugom izboru), gdje je bio član uredništva četverosveščane Hrvatske književne enciklopedije, urednik u Filmskom enciklopedijskom rječniku te suurednik Leksikona Antuna Gustava Matoša. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.