Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Igora Jurilja 'Od Zorinog doma do Edisona'

Hrvatski filmski savez, Kinoklub Karlovac i karlovačka Gradska knjižnica 'Ivan Goran Kovačić' kao domaćin, predstavit će u petak, 2. veljače 2018., zajedničko izdanje - knjigu mladog povjesničara Igora Jurilja 'Film od Zorinog doma do Edisona: Recepcija filma i prvih karlovačkih kinematografa u lokalnoj periodici, 1896.-1920.'. 

Riječ je o prvoj  knjizi o kinematografskom životu Karlovca u ranim razdobljima hrvatske (i karlovačke) kinematografije, u kojoj je autor,  koristeći se metodologijom povijesnih znanosti i filmološkim spoznajama stečenim tijekom studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu istražio ranu povijest kinematografije u Karlovcu kroz prizmu publicističke recepcije pojave i života kina u tom gradu na početku 20. stoljeća.

'U knjizi Jurilj obrazlaže kako su se i zašto prikazivali filmovi u Karlovcu, kakav je bio društveni kontekst tih prikazivanja, tko ih je prikazivao i s kakvim uspjehom, koji su se i kakvi filmovi prikazivali te kakva je novinarska popudbina kinematografije u to doba.' Stoga se, kako zaključuje u predgovoru knjige filmolog Nikica Gilić, o Juriljovom rukopisu može govoriti kao o vrijednom prinosu povijesti novinarstva u Hrvatskoj, ali i političkoj povijesti 'jer se i kroz novine i kroz pisanje o filmu prelamaju burne društvene, političke i ekonomske promjene, uključujući Prvi svjetski rat i raspad Austro-Ugarske, nastanak nove države, i tako dalje'.

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' u Karlovcu (Ljudevita Šestića 1) knjigu će predstaviti prof. dr. Nikica Gilić, urednica Diana Nenadić i autor Igor Jurilj. Promocija počinje u 19 sati.

Objavljivanje knjige potpomogli su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Gradska knjižnica 'Ivan Goran Kovačić' i Turistička zajenica Grada Karlovca. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.