Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljanje filmskih radova Vlade Kristla u Parizu

'Vlado Kristl: The End of Order' predstavljanje je izbora filmskih radova Vlade Kristla, a realizira se kao popratni program uz zatvaranje Kristlove izložbe Madeleine, Madeleine. Program se odvija u Auditoriumu Goethe Instituta u Parizu, 2. ožujka s početkom u 19 sati. 

Izbor kratkih filmova uključit će fragmentaran i skokovit pogled na raznoliko filmsko stvaralaštvo i radikalan filmski jezik Vlade Kristla u kontekstu ideja ikonoklazma i antiestetike. U sklopu programa prikazat će se filmovi nastali u Hrvatskoj te oni nastali u njemačkoj produkciji - od animiranog filma Don Kihot, preko Generala i Arme Leute, te Madeleine, Madeleine i Sekundenfilme, do posljednjeg videorada Kongres beskućnika (2003.), nastalog u koautorstvu s Carole Reigner i Johannom Pauline Maier.

Program progovara o antisistemskom i nekonvencionalnom u umjetničkoj praksi Vlade Kristla. Subverzija naracije, pozivanje na tradiciju gega i slapsticka upravo kao anti sistemski protokol, ukazuju na filmski prostor i svijet filma koji se na Kristlov način, čitajući Kristla, suprotstavlja autoritetima ili prilagođava konvencijama. Kako bi sagledali Kristlove filmove u korelaciji s tekstovima poput Sekndenfilme razotkrivajući odnos slike i teksta, snimljenog prizora i pisane riječi, Sekundenfilme gledamo kao prijedloge, skice, koncepte u nastajanju.

Program filmova može predstaviti metodu prelaženja uobičajenih pogleda i interpretacija, historiografije i estetike. Kristlov 'način' ili pogled na vlastitu praksu u različitim medijima sastojao se upravo od ponovnog sagledavanja pozicija, uvjeta i konteksta u kojima je živio i djelovao. 

Uvod u program dat će kustosica Branka Benčić te Chris Dercon.

 Program:  

  • Don Kihot (1961), 11 min
  • General (1962), 10 min
  • Arme Leute (DE, 1963), 8 min
  • Madeleine, Madeleine (1963) 10 min
  • Sekundenfilme (1968), 19 min
  • Kongres beskućnika / Weltkongress der Obdachlosen / Conference of the Homeless (DE, 2003), 5 min

Program se odvija u organizaciji AMCA-Paris, Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta (Francuska) i Muzej-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova (Hrvatska), a realiziran je u okviru kulturnog i umjetničkog programa kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem Europske Unije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.