Preskoči na glavni sadržaj

Posebna priznanja Zbornici Sonje Tarokić na festivalu u Karlovim Varima

Na zatvaranju 55. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, posebno priznanje glavnog žirija dodijeljeno je filmu Zbornica, čiju režiju i scenarij potpisuje Sonja Tarokić, a produkciju Ankica Jurić Tilić (Kinorama). Osim toga, film je osvojio i posebno priznanje, odnosno pohvalu Ekumenskog žirija. Festival se u Karlovim Varima održavao od 20. do 28. kolovoza, a Zbornici je projekcija u sklopu glavnog programa festivala bila svjetska premijera. 

"U svom debitantskom dugometražnom filmu, redateljica Sonja Tarokić pokazuje iznimnu paletu filmskog umijeća vladanja mizanscenom i, što je najvažnije, istinski benevolentno napisanim likovima. Srčana, univerzalna i ohrabrujuća posveta svim djelatnicima obrazovnog sustava diljem svijeta," stoji u objašnjenju Ekumenskog žirija koji je, kao i žiri glavnog programa, Zbornici dodijelio posebno priznanje, odnosno pohvalu (Ecumenical Jury Commendation). 

Redateljica Sonja Tarokić osobno je preuzela priznanja na svečanosti zatvaranja Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima u subotu, 28. kolovoza. 

"Već je sama selekcija filma u glavni natjecateljski program bila dovoljna da budemo sretni, a povratak kući s priznanjem cijelo je iskustvo učinio još ljepšim. Uz divne reakcije publike nismo mogli zamisliti ljepšu premijeru, a sada mi je dodatno drago da je i žiri prepoznao vrijednost našeg filma," komentirala je redateljica uspjeh Zbornice.

Producentica Ankica Jurić Tilić, u svojoj prvoj reakciji ističe kako joj je drago što je film bio tako dobro primljen i od publike i od kritike, a na kraju i od žirija u Karlovim Varima te zaključila: "Specijalno priznanje u glavnom natjecateljskom programu svakako nam je veliki kompliment, a veseli nas i pohvala Ekumenskog žirija. Ovo je zaista krasan početak za 'Zbornicu' i jedva čekamo da film predstavimo domaćoj publici."

Nakon svjetske premijere u Karlovim Varima prošle nedjelje, 22. kolovoza, Zbornica je dobila iznimne kritike najznačajnijih filmskih publikacija kao što su Cineuropa i Variety, a redateljica je dala brojne intervjue, među ostalim i za Screen Daily.

Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima najstariji je i najznačajniji filmski festival u jugoistočnoj Europi i među 15 festivala A-kategorije, a hrvatska filmska produkcija već dulje vrijeme nije imala predstavnika u glavnom programu u konkurenciji 12 filmova.

Ovogodišnji dobitnik Kristalnog globusa, glavne nagrade festivala, je srpsko-francusko-bugarsko-luksemburška koprodukcija Strahinja Banović (As Far As I Can Walk) redatelja Stefana Arsenijevića.

Podsjetimo, osim Zbornice, na festivalu u Karlovim Varima, prikazivao se i niz drugih hrvatskih filmova: Zora Dalibora Matanića (program Horizonti), manjinska hrvatska koprodukcija Poslije zime Ivana Bakrača (East of the West) te islandsko-hrvatska koprodukcija Svi psi odlaze Ninne Pálmadóttir (program European Film Promotiona - Future Frames).

Zbornica je drama o borbi pojedinke protiv sustava. Netom zaposlena entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović), prisiljena je birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu.

Osim Marine Redžepović, glumačku ekipu čine Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i brojni drugi. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Katarina Pilić.

Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Laba, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.

Naslovne fotografije: Sonja Tarokić na svečanoj dodjeli nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima
(*fotografije su preuzete sa službene stranice festivala)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.