Preskoči na glavni sadržaj

Posebna priznanja za Ne gledaj mi u pijat i Putujuću zemlju na filmskom festivalu u Sofiji

Mia Petričević je na 21. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji nagrađena posebnim priznanjem za ulogu u debitantskom dugometražnom filmu scenaristice i redateljice Hane Jušić, Ne gledaj mi u pijat, a posebnim priznanjem nagrađena je i manjinska koprodukcija Putujuća zemlja, animirani film bugarskog redateljskog dvojca Vesele Dančeve i Ivana Bogdanova.

Uloga u filmu Ne gledaj mi u pijat debitantsko je glumačko ostvarenje splitske arhitektice Mije, koju je Hana Jušić 'otkrila' slučajno na viškoj plaži i nagovorila da dođe na audiciju za glavnu ulogu. Podsjetimo, Mia je nagradu za najbolju glumicu već osvojila na 18. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi, a filmu Ne gledaj mi u pijat ovo je ukupno jedanaesta nagrada.

Posebnim je priznanjem (Nagrada Jameson za kratkometražni film) nagrađen i animirani kratkometražni film Putujuća zemlja redateljskog dvojca Vesele Dančeve i Ivana Bogdanova. Film nastao u koprodukciji bugarskog Compote Collectiva i hrvatskog Bonobostudija (hrvatska koproducentica je Vanja Andrijević) prikazan je u sklopu nacionalnog programa kratkometražnog filma.

Odluku o posebnim priznanjima za oba filma donio je međunarodni žiri u sastavu: Cristi Puiu, redatelj i predsjednik žirija; Manfred Schmidt, filmski profesionalac; glumice Deborah Kara Unger i Anjela Nedyalkova te redateljica Eliza Petkova

Uz ova dva, na festivalu je u programu Balkan competition prikazan i dugometražni igani film Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, koji krajem godine kreće u redovnu kinodistribuciju diljem SAD-a, kao i manjinska koprodukcija Gogitin novi život u režiji Levana Koguashvilija. Hrvatski koproducent je Dario Domitrović, a film je prikazan u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa dokumentarnih filmova.

Inače, najboljim filmom 21. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji proglašen je bugarsko-dansko-francuski naslov Godless redateljice Ralitze Petrove. Na festivalu je ove godine prikazano 170 filmova iz 55 zemalja svijeta, a sve ostale informacije potražite na njegovim službenim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.