Preskoči na glavni sadržaj

Počinju 5. Festival podvodnog filma „Bijeli lav“ i 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Kraj mjeseca rujna rezerviran je za dva filmska festivala zanimljive tematike - Međunarodni festival podvodnog filma „Bijeli lav“ koji se od 25. do 28. rujna održava u Rovinju i Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja se u isto vrijeme održava u tri grada - Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu.

Ovogodišnje izdanje „Bijelog lava“ posvećeno je obilježavanju stote godišnjice potonuća parobroda „Baron Gautsch“, olupine koja je uvrštena među top 10 ronilačkih lokacija Europe. Parobrod je 13. kolovoza 1914. godine udario lijevim bokom u podvodnu minu i potonuo na 40 metara dubine šest nautičkih milja jugozapadno od Rovinja. Olupina je od 1995. godine pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Uz devet filmova u natjecateljskom programu festivala, održat će se i multimedijalnea radionica za učenike osnovnih i srednjih škola. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedna od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj, svoje će 52. izdanje doživjeti od 25. do 28. rujna u tri grada - Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu. Revija će okupiti preko 150 mladih autora i njihovih mentora, uz dvadesetak gostiju koji stižu iz inozemstva, a tijekom četiri dana na filmskim platnima prikazat će se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije. Prijavljeni filmovi pristigli su iz svih dijelova Hrvatske, a u natjecateljski program uvrštena su 92 ostvarenja. 

Ove godine će po prvi puta biti okupljen i međunarodni žiri djece koji će, uz djecu iz Hrvatske, činiti i osnovnoškolci iz Italije, Turske, Srbije, Slovenije i Mađarske.

U okviru Revije održat će se i Seminarsko-radionički program medijske pedagogije za voditelje filmskih družina iz Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije, poduprijet od Agencije za mobilnost i programe EU, odnosno programa Erasmus+. Produkt seminara, između ostalog, bit će i koristan priručnik o medijskoj pedagogiji u regiji. 

Kao i svih prijašnjih godina, programi 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva za djecu bit će besplatni. Programski raspored dostupan je ovdje, a raspored projekcija potražite na ovoj poveznici.

Oba festivala sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Naslovne fotografije: parobrod „Baron Gautsch“, 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.