Preskoči na glavni sadržaj

Počinje snimanje manjinske koprodukcije Kajmak

U Skopju počinje snimanje dugometražnog igranog filma Kajmak makedonskog redatelja i scenarista Milča Mančevskog, koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (koproducent je Siniša Juričić, Jaako dobra produkcija). 

Film je priča o dvije obitelji koje žive jedna pored druge no obitavaju u potpuno različitim svjetovima. Uz geslo "tabu ili ne tabu", film nudi oštru i humorističnu kritiku licemjerja u suvremenom društvu i obitelji.  

"Kajmak prati dva para koji su pristojni na početku priče, a sretni na kraju. Film postavlja pitanje o tome tko odlučuje što znači 'normalna' veza", kaže autor Milčo Mančevski. Glumačku ekipu čine Sara Klimoska, ovogodišnja dobitnica nagrade Shooting Star za glumce u usponu dodijeljene u sklopu Berlinalea, Kamka Točinovski, Filip Trajković, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska i Ana Stojanovska. U filmu glume i hrvatske glumice Sara Stanić i Liljana Bogojević

Uz glumice i Sinišu Juričića (Jaako dobra produkcija), na Kajmaku rade i drugi hrvatski filmski djelatnici: scenografkinja Valentina Popržan, tonski snimatelj Matija Santro-Heri, mikroman Filip Filipi, rasvjetljivač Igor Stiković i pomoćnik majstora rasvjete Juraj Stiković, majstor scenske tehnike Luka Jelenić i pomoćnik majstora scenske tehnike Mladen Hison. Rasvjetnu tehniku za film isporučuje hrvatska tvrtka Napravi Film. 

Scenografiju potpisuje Britanac David Munns, direktor fotografije je Ulrik Boel Bentzen iz Danske, majstor maske je Mario Michisanti iz Italije (Pasija, Bande New Yorka), Milka Anchevska iz Makedonije je direktorica kastinga, dok je Žaklina Krstevska kostimografkinja na projektu.

Mančevski se ponovno udružuje s Janeom Kortoševom, iz makedonske produkcijske kuće Banana Film i Ianom Priorom iz britanske kuće Scala Productions, s kojima je već surađivao na filmu Vrba, dok su među koproducentima, uz Sinišu Juričića iz Hrvatske, Meta Louise Foldager Sørensen i Mette Børch iz danske kuće Meta Film, Els Vandevorst i Isabella Depeweg iz nizozemske kompanije N279 Entertainment i Ivan Dojkov iz bugarske Dare Films.

Kajmak nastaje uz potporu fonda Eurimages, a film su financijski podržali i Filmska agencija Sjeverne Makedonije, Danski filmski institut, Nizozemski filmski fond, Hrvatski audiovizualni centar, Bugarski nacionalni filmski centar i Makedonska radio-televizija, uz potporu kompanija Alkaloid iz Skopja i NLB/Visa.    

Naslovna fotografija: Milčo Mančevski
(*većina teksta i fotografija preuzete su s portala Cineuropa)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.