Preskoči na glavni sadržaj

Počinje deveto izdanje Festivala mediteranskog filma Split

U Splitu će se od 3. do 11. lipnja održati deveto izdanje Festivala mediteranskog filma Split, koji će na tri lokacije gledateljima prikazati 78 filmova iz 39 zemalja, pri čemu se u glavnom dugometražnom programu nalazi pet regionalnih i još pet hrvatskih premijera. Najveća organizacijska novost ovogodišnjeg FMFS-a je nova lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna Terasa kina Tesla.

Glavni dugometražni program prikazuje 17 naslova, među njima dva hrvatska: dokumentarni film Turizam! Splićanina Tonćia Gaćine i omnibus Zagrebačke priče vol. 3 grupe autora. Među ostalim se filmovima ističu pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, dokumentarac Gori more (Fuocoamare) proslavljenog Gianfranca Rosija, alžirsko-francuski film Put za Istanbul u režiji Rachida Bouchareba o Belgijanki čija kćer se priključuje borcima ISIL-a u Siriji, Things to come redateljice Mie Hansen Love koja je osvojila Srebrnog medvjeda, grčka komedija Chevalier redateljice Athine Rachel Tsangari, brazilski kandidat za Oscara Druga majka redateljice Anne Muylaert te španjolski Ništa zauzvrat redatelja Daniela Guzmána, koji i otvara festival.   

Natjecateljski program hrvatskih kratkih filmova Ješke prikazuje 12 naslova, a od ove godine pobjednika po prvi put očekuje i novčana nagrada. U selekciji su nagradama već ovjenčani Piknik Jure Pavlovića, Belladonna Dubravke Turić i Zvjerka Daine O. Pusić, a svjetsku premijeru imat će film Ritki zrak Šimuna Šituma. U međunarodnom programu kratkometražnih filmova prikazuju se 23 naslova, a među njima su tri hrvatske manjinske koprodukcije: animirani Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren, te igrani Crveno Tome Waszarowa i Majka Otta Kylmälä.

U programu Posebnih projekcija našla su se još dva hrvatska filma: Hudo vreme Anje Strelec i Tomislave Jukić te Neovisna lista oportunista Dejana Oblaka i Vedrana Senjanovića. Kratki film Marko Igora Dropuljića prikazuje se u sklopu bloka Balkan Shorts, kao dio The 5C Project Cine-Caravan u organizaciji udruge Balkanski Kulturni Krug i partnera iz regije. Ovaj projekt u Split dovodi grčkog redatelja Thanosa Anastopoulosa, čiji je novi film prikazan na 69. Filmskom festivalu u Cannesu, a koji će održati radionicu i seminar namijenjen mladoj publici, studentima i zainteresiranoj javnosti.

Od mnoštva popratnih događanja izdvaja se i prvo službeno predstavljanje novog programa 'Škola u kinu', zajedničkog projekta Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kina iz Rijeke, u sklopu kojeg će se u Kinoteci Zlatna vrata besplatno prikazivati domaći klasici Vuk samotnjak u režiji Obrada Gluščevića i Družba Pere Kvržice Vladimira Tadeja.

Festival mediteranskog filma Split održava se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Splita, Turističke zajednice Grada Splita i Zaklade Kultura nova. Više informacija o rasporedu projekcija, ulaznicama i ostalim događanjima potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.