Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 8. Vukovar film festival – festival podunavskih zemalja

Osmo izdanje Vukovar film festivala – festivala podunavskih zemalja održat će se od 25. do 30. kolovoza, a ove godine prikazat će čak 81 film. Uz glavni natjecateljski program, festival donosi i brojne popratne filmske programe, radionice i koncerte.

U glavnom programu se među osam dugometražnih naslova natječe i hrvatski ratni akcijski film Broj 55 Kristijana Milića, koji je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu nagrađen s osam Zlatnih Arena. Broj 55 se natječe s nagrađivanim filmovima Bilježnica Janosa Szasza (Kristalni globus na Karlyovim Varyima 2013.), Bijeli Bog Kornéla Mundruczoua (Pseća palma glavnim glumcima – psima i Nagrada Un certain regard na Cannesu 2014.), Čuda Alice Rohrwacher (Velika nagrada žirija u Cannesu 2014.) te Križnim putem Dietricha Bruggemanna (Srebrni medvjed za scenarij te Nagrada Ekumenskog žirija u Berlinu 2014.)

U kratkometražni natjecateljski program uvršten je hrvatski film Zajedno Jasne Nanut, a ističe se i film nagrađivanog rumunjskog redatelja Radua Judea Sjena sumnje. U dokumentarnom se programu među 14 filmova nalaze tri naslova domaćih redatelja: Autofocus Borisa Poljaka, Papaya Vanje Vašćarca te Spomenko redatelja Bruna Lovrenčića i Dražena Nenadića.

Osim glavnog programa, festival i ove godine donosi popratne programe u kojima će prikazati svjetske filmske naslove kojima će prikazivanje u Vukovaru biti hrvatske premijere, poput Levijatana Andreja Zvjagniceva, Čarolije na mjesečini Woodyja Allena, Davitelja Philippa Noycea, Dvojnika Richarda Ayoadea i drugih. Tu je i retrospektiva Pedra Almodovara s njegovim recentnim naslovima te retrospektiva oskarovke Susanne Bier.

Za trajanja festivala održat će se i tri filmske radionice: Dunavska scenaristička radionica voditeljice Irene Krčelić, Festivalska radionica voditelja Mije Matasović i Marka Dugonjića te STOP animacija voditelja Zvonimira Rumboldta.

Festival se održava na sedam lokacija: na Terasi agencije za vodne putove, u Perivoju dvorca Eltz, CineStaru Vukovar, kinu Borovo naselje, Centru znanja u Vinkovcima te u Parku muzeja Županja. Organizatori festivala su Discovery d.o.o., Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar. Glavni pokrovitelj festivala je Hrvatski Telekom, a podržan je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Više informacija potražite na službenim stranicama festivala.

Naslovne fotografije: Zajedno; Broj 55; Autofocus

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.