Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 6. VAFI 

VAFI 6 u znaku zemlje partnera – Australije održava se od 21. do 26. travnja, a u šest dana festivala prikazat će se 200 animiranih filmova u službenoj konkurenciji, sedam kratkometražnih i jedan dugometražni australski film u popratnom programu, održat će se tri radionice, predstavljanje Bonobostudija, okrugli stol  te otvoriti izložba. Varaždin na nekoliko dana postaje centar dječje svjetske animacije – dolaze gosti iz cijelog svijeta.

"Ponosni smo na svoje šesto izdanje koje publici nudi doista kvalitetan sadržaj. Uz radionice stripa, optičkih igračaka i specijalnih efekata tu su i za publiku besplatne projekcije australskih animiranih filmova. Među njima je odličan dugometražni film Mary i Max, priča o neobičnom prijateljstvu australske djevojčice i  nesigurnog njujorškog 40-godišnjaka. U programu kratkih filmova gledamo čak tri oskarovca za najbolji strani kratkometražni igrani film. Na samom otvorenju publika će moći pogledati i film Harvie Krumpet u režiji Adama Elliota, autora Maxa i Mary", rekla je programska direktorica Sandra Malenica najavljujući festival na konferenciji za novinare održanoj u Varaždinu.

U sklopu otvorenja u prizemlju palače Sermage otvorit će se izložba karikaturista, strip crtača i animatora Krešimira Zimonića koji je ove godine uz Belgijanca Gerta Hermansa (urednik časopisa ECFA-e) te Australku Jacqueline Cosgrove (direktorica KidzFlicks Film Festivala) i član međunarodnog žirija. Zimonićevi radovi sigurno će vratiti mnoge u djetinjstvo. Naime, upravo su njegovi “prsti” zaslužni za izgled popularne Modre laste gdje je bio grafičko-likovni urednik. 

VAFI od prošle godine  službeno ima dva dijela. VAFI SENIOR (gdje se natječu filmovi odraslih za djecu) te VAFI Junior (filmovi djece i mladih) koji traje zadnja tri dana. I JUNIOR i SENIOR imaju potkategorije: MINI (do 10 godina), MIDI (11 do 14 godina) i MAXI (od 15 do 18 godina).

"U SENIOR konkurenciji su filmovi koji su odrasli animatori radili za djecu. Među njima ima doista kvalitetnih i lijepih filmova koji se ne mogu vidjeti na televiziji. Kako su službene projekcije ujutro u utorak, srijedu i četvrtak ujutro odlučili smo ih reprizirati u subotu i nedjelju popodne kako bi roditelji svoju djecu mogli odvesti u kino", naglasio je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec.

Rekordan broj filmova koji je stigao u Varaždin na šesto izdanje VAFI-ja privukao je i velik broj gostiju.

"Dolazi nam oko 80 gostiju sa svih strana svijeta. Već šestu godinu za redom najavljeni su animatori iz Hong Konga, ali po prvi put dolaze gosti iz Armenije, Brazila, Australije, Ukrajine i Tajvana. Mogu reći da je interes svake godine sve veći jer se među animatorima širi dobar glas o VAFI-ju. Iza ovih šest dana koliko trajemo ima 365 dana posla. Već sada, pred šesto izdanje, radimo na partnerstvu za sedmo izdanje, a najavljen je i dolazak predsjednika ASIFA-e Kine (Međunarodne organizacije animatora) koji već sad iskazuju interes za suradnju u bližoj budućnosti", zaključio je Selec.

VAFI se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Varaždina i Turističke zajednice Grada Varaždina. 

Sve detalje vezane uz festival potražite na ovoj poveznici

Festival počinje u utorak 21. travnja prikazivanjem filmova u SENIOR kategoriji, no službeno otvorenje je u četvrtak 23. travnja. Svi programi su besplatni! 

Naslovna fotografija: Raymond Rojnik, Hrvoje Selec, Sandra Malenica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.