Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 4. Međunarodni festival arheološkog filma – MFAF

Četvrti Međunarodni festival arheološkog filma održat će se u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u četvrtak i petak 3. i 4. studenoga 2016. Ovogodišnji MFAF donosi odabir najzanimljivijih dokumentarnih filmova arheološke tematike, a u službenoj konkurenciji bit će prikazano 11 filmova iz sedam zemalja. Osim domaćina Hrvatske na festivalu sudjeluju filmovi iz Slovenije, Italije, Francuske, Turske, Njemačke i  Španjolske.

Tri hrvatska filma na festivalu će biti prikazana premijerno, dok su inozemni filmovi na MFAF-u već prikazivani na međunarodnim festivalima gdje su ukupno osvojili čak 17 nagrada. Da se radi o kvalitetnom festivalu svjedoči i činjenica da su na upravo završenom festivalu arheološke tematike u Ateni nagrađena tri filma koja će sljedećeg tjedna gledati i splitska publika, a MFAF u selekciji dijeli čak pet dokumentaraca s festivalom u Bordeauxu koji je u tijeku. 

Teme kojima se bave filmovi u konkurenciji vrlo su raznolike i zanimljive. Premijerni filmovi koji predstavljaju Hrvatsku na MFAF-u su Claustra koji u koprodukciji sa Slovenijom istražuje značajan, a slabo poznat rimski graditeljski pothvat, pandan britanskom Hadrijanovom zidu koji se proteže kroz Hrvatsku i Sloveniju. Blago iz potonulog broda progovara o poznatom brodolomu kod otočića Gnalića iz 1583., najbogatijem jadranskom podmorskom nalazištu, dok se Az, Branko pridivkom Fučić bavi slavnim hrvatskim istraživačem glagoljice i fresko slikarstva.

Nijemci se predstavljaju uzbudljivom pričom Ukradeni ratnici o krađi antikviteta iz Kambodže koji je završio u prodajnom katalogu Sotheby'sa, dok se turski filmovi bave istraživanjem misterioznih stela nepoznate civilizacije pronađenih u Kurdistanu (Tajanstveno kamenje Hakkarija) te najdužim filozofskim natpisom antičkog svijeta, dugim čak 80 metara, koji izlaže osnovne teze Diogenovog epikurejstva u filmu Velika slagalica. Tehnološkim dostignućima koji suvremenoj arheologiji omogućavaju značajna otkrića bave se dva francuska filma, Prilazi koji govori o istraživanjima samostana St. Michel de Cuxa iz post-karolinškog vremena, te Most u Avignonu: povratak u prošlost koji otkriva nove tehnološke mogućnosti u proučavanju srušenog srednjovjekovnog mosta u Avignonu, čija je dužina bila 900 metara.

Poznata antička nekropola u blizini Napulja i bolja valorizacija arheološke baštine tema su talijansko-francuskog filma Zidno slikarstvo u Cumi, talijanski film Ženske priče iz vizure pet Sicilijanki progovara o kulturnoj baštini najvećeg otoka Sredozemlja, dok je tema španjolskog filma Šapat više od 20 tisućljeća kontinuiranog života i i zidnih slikarija u špilji Chufin pod zaštitom UNESCO-a na sjeveru Španjolske.

U popratnom programu festivala bit će predstavljena knjiga Veljka Barbierija 'Ja Dioklo Jupitrov sin' i prikazan film Barone koji prezentira neke od multimedijalnih sadržaja ove godine obnovljene šibenske tvrđave. U sklopu MFAF-a može se razgledati i izložba Ljube Gudelja, višeg kustosa MHAS-a Crkvine – Cista Velika. 

Poseban gost 4. MFAF-a je Dario Di Blasi, direktor festivala arheološkog filma Rassegna Internazionale del Cinema Archeologico u talijanskom Roveretu.

Žiri festivala radit će u sastavu Daniel Rafaelić, Katja Marasović, Veljko Barbieri, Ljubomir Gudelj i Simon John Ryle, a dodijelit će tri nagrade, dok će nagradu najboljem filmu dati i splitska publika.

Ulaz na sve projekcije koje počinju u četvrtak i petak u 18 sati u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na Šetalištu Ivana Meštrovića 18 besplatan je, a Festival će biti zaključen proglašenjem najboljih filmova i dodjelom nagrada u petak uvečer.

Kompletan program festivala potražite na poveznici s desne strane teksta, a sve ostale detalje na njihovoj Facebook stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.