Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 13. izdanje PSSST! Festivala nijemog filma

13. PSSST! Festival nijemog filma počinje uvodnom projekcijom u četvrtak, 24. listopada 2019. u 18 sati, a otvorenje je istog dana u 20 sati. Festival traje do 26. listopada, a održava se u Centru za kulturu Trešnjevka.  

U natjecateljskom programu prikazuju se suvremeni nijemi naslovi, a za glavnu nagradu Veliki Brcko natječu se 23 kratkometražna filma. 

Uz natjecateljski program Festival obogaćuju projekcije filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma. Tema ovogodišnjeg festivala je 'Žene u nijemom filmu', pa je ovogodišnji program posvećen važnim glumicama, redateljicama i producenticama. Doprinos žena u razdoblju nijemoga filma najpoznatiji je u području glume, no žene su se s uspjehom bavile i drugim poslovima, pa su tako zapamćene neke važne autorice nijemoga filma. Prava je pionirka bila Alice Guy Blaché (u programu su ovom prigodom uvršteni njeni razrađeniji, američki filmovi), ali je podjednako važna i glumica/redateljica Mabel Normand koja je, kao i drugi glumci slapsticka, smatrana koautoricom i kada nije bila redateljica, ali se bavila i pravom režijom. Osim njih, u ovom programu skreće se pažnja i na veliku američku autoricu Lois Weber te na redateljicu Ruth Ann Baldwin koju će festival predstaviti rijetkim primjerom ženskog tumačenja žanra vesterna u razdoblju nijemog filma.

Posebna pažnja na 13. izdanju PSSST! Festivala nijemog filma posvećuje se hrvatskoj nijemofilmskoj baštini, pa su se na programu našli i neki od najstarijih filmskih zapisa na temu planina, planinarenja i planinarskih domova. Filmovi Škole narodnog zdravlja Velebit (1932) i Mladost, zdravlje, radost (1938) prikazuju planinare kako kroče kroz predjele Velebita i Samoborskog gorja te se odmaraju u planinarskim domovima tog doba. Kamera također otkriva kako su izgledala lička i samoborska naselja i utvrde te nas upoznaje s običajima seoskog stanovništva. U Velebitu duhoviti  međunaslovi često komentiraju detalje seoske svakodnevice, a Mladost, zdravlje, radost prati školarce u penjačkom pohodu na Samoborsko gorje. Nakon projekcija u  gledateljima će povijest planinarenja približiti Alan Čaplar, planinski publicist, vodič i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza. 

Detaljan program možete pronaći na ovoj poveznici, a više o PSSST! Festivalu nijemog filma na ovoj

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.