Preskoči na glavni sadržaj

Počelo 12. izdanje Vox Feminae Festivala 

Vox Feminae Festival održava se od 3. do 7. listopada u prostorima Centra za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1) te društveno-kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska ulica 16). 

Filmski program u Centru za kulturu Trešnjevka počinje u srijedu, 3. listopada, u 18 sati, projekcijom biografskog dokumentarca Svjetovi Ursule K. Le Guin koji se bavi životom i radom nedavno preminule SF i fantasy spisateljice Ursule K. Le Guin. Film prikazuje njezin uspon do važne feminističke književnice koja je inspirirala generacije žena i marginaliziranih autora/ica.

O važnosti lika i djela Ursule K. Le Guin, ne samo za znanstvenu fantastiku nego književnost općenito, nakon projekcije govore Irena Rašeta, Milena Benini i Mihaela Marija Perković. Osim toga, istaknut će nam i druge žene koje se povezuju s feminističkim SF-om te nam time dati i njegov povijesni pregled.

Nakon filma, od 20 sati je organizirano druženje za posjetitelje u Šesnaestici (Ozaljska 16) uz otvorenje izložbe autorice festivalskih vizuala Ane Kovačić. Izložba 'Njezin panteon (Vidjet ćeš ti svoga boga!)' uz dobru dozu humora priča priču o ženi, svijetu, samospoznaji i otporu. Kroz seriju radova Kovačić istražuje svijet oko sebe, a ilustracijom bilježi kojim je sve neživim predmetima i stvarnim osobama dodijelila atribut svetosti i tko je sve od njih pomogao da postane Ženom. Preuzima ulogu poglavara vlastite crkve te oblikuje vlastitu religiju na temeljima koje je sagradilo njeno žensko iskustvo.

U nedjelju, 7. listopada, na rasporedu je i projekcija hrvatskog dokumentarnog filma Majči redatelja Josipa Lukića koji je na ovogodišnjem Pančevo film festivalu dobio posebno priznanje. Također, na DokuFestu u Prizrenu redatelj je dobio nagradu za najboljeg novog filmaša s Balkana, a film je nagrađen Grand Prixom na Danima hrvatskog filma. Posebno priznanje dobio je i na Liburnia film festivalu. 

Ulaz na sva događanja je besplatan, osim na večernji program u Saxu u subotu, 6. listopada. Sve informacije o programu te detaljan raspored događanja možete pronaći na službenoj stranici Vox Feminae festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.