Preskoči na glavni sadržaj

Počasno Srce Sarajeva Michelu Francu

Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala će biti uručena Michelu Francu, meksičkom režiseru, scenaristu i producentu. Festival će se održati od 14. do 21. kolovoza, na festivalskim lokacijama i online.

Kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu, nagrada Počasno Srce Sarajeva bit će uručena jednom od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika, Michelu Francu. Meksičkom će se filmašu također odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu 'Tribute to' (Posvećeno).

Francova prva posjeta Sarajevu bila je 2009. godine s njegovim prvim dugometražnim filmom Daniel i Ana, koji je premijerno prikazan u sekciji Directors' Fortnight na filmskom festivalu u Cannesu. Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Natjecateljskog programa - Igrani film. Njegov film Aprilova kći (Las hijas de Abril) osvojio je nagradu žirija sekcije 'Un Certain Regard' na filmskom festivalu u Cannesu, a te je godine i prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala. 

Francov novi film Nuevo orden, čija je radnja smještena u distopijskom Mexico Cityju, trenutno je u postprodukciji. Ovaj Francov film, za koji su svi prestižni festivali pokazali interes, jedan je od najiščekivanijih ove jeseni.

Osim dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, poznata su i imena članova žirija natjecateljskih programa igranog i dokumentarnog filma. Među članovima žirija za igrani film je hrvatska glumica Jadranka Đokić koja je osvojila ovogodišnju Nagradu Vladimir Nazor na području kazališne umjetnosti za uloge u predstavama Idiot i Tri sestre. Predsjednik žirija je francuski redatelj i scenarist Michel Hazanavicius, a ostali članovi žirija su: srpski redatelj Srdan Golubović, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Carlo Chatrian te rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala Andrea Stavenhage.

U žiriju natjecateljskog programa dokumentarnog filma je hrvatski redatelj Goran Dević čiji su radovi nagrađivani u Puli, Cottbusu, Prizrenu, Pragu, Sarajevu, Oberhausenu, Leipzigu, Motovunu i Zagrebu. Retrospektive njegovih dokumentaraca su prikazivane na festivalima Arsenal Berlin, Crossing Europe Filmfestival Linz, Beldocs i Zagreb. Dević je osnivač produkcijske kuće Petnaesta umjetnost. Osim njega, u žiriju za dokumentarni film na 26. Sarajevo Film Festivalu su i producentica Lejla Dedić iz BiH te danski filmski kritičar Tue Steen Müller

26. Sarajevo Film Festival bit će održan u predviđenom terminu, od 14. do 21. kolovoza, na festivalskim lokacijama i online, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa. 

"Svjesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja," rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra

"Covid-19 je utjecao na sve aspekte života širom svijeta, pa i Sarajevo Film Festival mora proći kroz određene promjene. To znači okupljanje u manjim grupama, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, bit će mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je festival osnovan u našem gradu pod opsadom – slavljenje života, humanosti i umjetnosti. I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje – organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu."

Naslovne fotografije: Michel Franco, Jadranka Đokić, Goran Dević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.